Završena revitalizacija rezervoara biogasa u Cvetojevcu

0
Grad Kragujevac

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ završilo je revitalizaciju rezervoara biogasa u Cvetojevcu, kapaciteta 1.000 kubnih metara. Radovi su koštali više od 100 hiljada evra.

Rekonstrukcijom rezervoara biogasa, koji je u eksploataciji već skoro tri decenije u okviru sistema gradskog „Vodovoda“, stvoreni su uslovi za bolji i kvalitetniji rad postrojenja za preradu otpadnih voda u Cvetojevcu.

Puštanjem u rad, osposobljene su sve linije u sistemu, a pre svega linija za proizvodnju elektične energije iz biogasa.

Rekonstrukcijom rezervoara obezbeđuju se dovoljne količine biogasa koji će se, kroz održavanje tehnološkog procesa prečišćavanja, koristiti i za proizvodnju električne energije.

Pored Javnog komunalnog preduzeća iz Subotice, kragujevački „Vodovod“ jedino je preduzeće koje na ovaj način proizvodi električnu energiju iz biogasa.

Inače, sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu pušten je u rad devedesetih godina prošlog veka i neprekidno radi 27 godina.

Otpadne vode iz Kragujevca i okoline, iz industrijskih i stambenih objekata, slivaju se u bazene i posebnom tehnologijom prerađuju u Cvetojevcu.

Tako očišćena voda vraća se u reku Lepenicu, a kvalitet ispuštene vode odgovara svim važećim standardima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime