Zavisnost od sex-a

0

Seksualna ovisnost dobila je mnoge nazive – kompulsivno seksualno ponašanje, hiperseksualnst ili seksualna impulsivnost. 

sex

Ovisnike o seksu karakteriše preokupacija seksom, snažna želja za seksom i pogotovo osećaj stida zbog nesposobnosti da kontrolišu svoje seksualne nagone. Seksualni ovisnici ne mogu tačno da odrede kada je počela njihova ovisnost, ali mnogi smatraju da ona nastaje kao reakcija na anksioznost.

U psihološkom svetu decenijama se zna šta je koren problema. Pre dvadesetak godina (1987) Bart i Kinder (Bart, Kinder ) napisali su da „…seksualno impulsivna osoba koristi seksualnost kao način da izbegne suočavanje sa ličnim problemima kao što su usamljenost, dosada, napetost, tuga ili bes“. Njihove seksualne aktivnosti mogu da se protežu od intenzivnih seksualnih fantazija, konvencionalnog seksualnog opštenja pa do seksualnih devijacija raznih vrsta i nasilnog kriminalnog ponašanja. Ovisnici o seksu često pokušavaju da se distanciraju od svojih nagona, tj. od svog tela, srca i duše. Koriste potiskivanje i poricanje koji za ishod imaju krivicu i stid, društvenu izolaciju i druge ka unutra okrenute negativne emocije. Drugim rečima, oni pokušavaju da sakriju svoju ovisnost o seksu i pate od loše slike o sebi i otuđenja. Često je njihova ovisnost o seksu praćena i ovisnošću od droge i alkohola. Dešava se da kako se smiruje ovisnost o narkoticima raste ovisnost o seksu, odnosno jedna vrsta kompulsivnog ponašanja zamenjuje drugo. Međutim, obe ovisnosti mogu da se smatraju za pokušaje da se izbegne unutrašnja praznina.

Šta je pogrešno u vezi sa zaljubljivanjem, zar to nije normalan deo ljubavnog odnosa?

Ako neko nikada u životu nije doživeo iskrenu brigu od strane druge osobe, on meša partnerovu potrebu sa ljubavlju. Odnosi takve osobe su način da se stekne iskustvo da neko o njima brine. Vrlo je verovatno da je takva osoba odrasla u veoma haotičnom domu u kome su jedan ili oba roditelja bili ovisnici (alkohol, narkotici, rad, kockanje, hrana, itd.), mentalno nestabilni, nasilni, fizički i /ili emocionalno, pa čak i u seksualnom smislu. Takvi roditelji su bili emotivno nepristupačni svojoj deci i zbog toga zanemarivali njihove potrebe. Budući seksualni ovisnici često postanu oni koji će brinuti o jednom ili oba disfunkcionalna roditelja. Na taj način osećaju da su vredni i korisni i to zadovoljava neke njihove emotivne potrebe.

Takva deca kad odrastu imaju parališući strah od napuštanja koji je toliko jak da oni sve učine da nikad ne dođe do pucanja odnosa. S obziroma na to da su naviknuti na nedostatak ljubavi u odnosima, privlače ih partneri koji su nedostupni baš kao što su bili i njihovi roditelji. Nadaju se da će transformisati objekat svoje ljubavi snagom iste. Podređuju se partneru i odbacuju svoje potrebe i želje. Preuzimaju krivicu i odgovornost za odnos i stalno se uvećava njihov napor da udovolje drugome.

Voljni su da podnesu bol u nadi da će im njihov partner odati priznanje i poštovati ih onako kako nikad nisu uspeli njihovi roditelji. Ljudi koji su ljubazni, puni poštovanja i brige za njih su dosadni, prazni i nezanimljivi. Seksualni ovisnici se uznemire pored osoba koje bi im zaista mogle pružiti iskrenu brigu i ljubav.
Briga koju imaju ljubavni adikti lako se pretvara u kontrolu jer vremenom rastu njihovi napori da steknu sigurnost koju nikada nisu imali u detinjstvu. Međutim, umesto da se stvori idealizovana bajka koju toliko priželjkuju, često od svog doma naprave samo kopiju onog u kome su odrasli.

Izlečenje od ovisnosti o seksu i zaljubljivanju
Pristupi izlečenju od ovisnosti o seksu i zaljubljivanju razlikuju se u zavisnosti od pravca i pojedinca koji to vodi, ali svi prepoznaju dve bitne činjenice:

1. Pošto su ljubav i seks prirodni i bitni delovi ljudskog funkcionisanja, nagone treba kanalisati u drugom smeru a ne poništiti
2. Potpuno izlečenje uključuje izgradnju zdravih odnosa.

Kod većine vrsta ovisnosti uzdržavanje je glavni cilj i put izlečenja. Alkoholičar prestane da pije, nekontrolisani kockar prestane da se kocka, ovisnik prestane da koristi ono što je koristio. Međutim, kao što bi bilo nerealno i nezdravo da ovisnici o hrani prestanu u potpunosti da jedu, pokušaj da ovisnici o seksu i zaljubljivanju prestanu u potpunosti da deluju u skladu sa svojim seksualnim nagonima bio bi neprirodan i nepotreban. Nagoni ka ljubavi i seksu kada se praktikuju na zdrav način vode ka osećanju pripadanja, pozitivnim iskustvima i povećanju samopouzdanja.

Ovisnici o seksu i zaljubljivanju iskrivljuju svoje prirodne nagone i pretvaraju ih u neuspešne pokušaje da ih zadovolje ne bi li nekako sakrili svoj osećaj srama. Zato je glavni cilj u izlečenju preusmeravanje ovisničkih misli i ponašanja da bi se otkrili zdravi putevi zadovoljenja nagona ka seksu i ljubavi – čime se preobražava život ovisnika.

Izgradnja zdravih odnosa od ključne je važnosti za oporavak od ove ovisnosti. Neki se uključuju u različite grupe podrške dok drugi pronađu prijatelja, mentora ili voljenu osobu sa kojom mogu da oforme zdravu trajnu vezu.

Nekima je potrebna i pomoć terapeuta koji je stručan u ovoj oblasti. Terapeut takvoj osobi može da pomogne da shvati zašto se ponaša na takav način, da prepozna svoje nezadovoljene potrebe i da nađe način da ih ispolji i zadovolji. Takođe, može da pomogne tako što će voditi i podržati oporavak ovisnika dok istražuje nove životne puteve.

Iako se dešava da ovisnici o seksu i zaljubljivanju dožive napetost, usamljenost i strah na putu izlečenja – koji može da im izgleda dug i trnovit, kasnije će imati zdravije odnose i voditi ispunjeniji život.

Ako je tebi ili nekom koga voliš potrebna pomoć, pronađi je. Neka ti tvoj život postane prioritet.

Dr Korali Šerer i dr Al Kuper

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime