Zašto ne smete da pijete kafu pre depilacije voskom?

0
Rastu li dlačice brže od brijanja i urastaju li više nakon depilacije voskom tek su neke od priča koje kruže o depilaciji. Šta je istina, a šta su bapske priče?

Naravno da želite da imate glatke noge, nausnice bez dlačica – ali neće li ti od brijanja dlake na nogama narasti još gušće i deblje? Smeš li da se briješ iznad kolena? Hoće li laser delovati ako imaš svetle dlačice? Sigurno si već čula svašta o raznim načinima depilacije i katkad zaista ne znaš u šta da veruješ, a šta da odbaciš. Evo šta je istina a šta laž…

Istina: Od depilacije voskom dlačice se stanjuju

Ako redovno depiliraš noge voskom, dlačice će se s vremenom stanjiti, a dok rastu, nećeš pod rukom osetiti da bockaju kratke čekinjaste dlake kakve su nakon brijanja ili kreme za depilaciju, tvrde znalci iz beauty salona, specijalisti za depilacije voskom. Kunu se da klijentkinje koje godinama dolaze na depilaciju voskom sad imaju znatno manje dlaka pa je i depilacija brža, lakša i bezbolna.

Laž: Od brijanja dlačice postaju deblje i tamnije

To je jedna od neistina u koju gotovo svi veruju, uglavnom zato što kada dlake izrastaju posle brijanja pod rukom deluje grublje. Dlaka ne jača, samo je tako odsečena da deluje deblje. Brijanjem samo uklanjaš dlačicu s površine kože, što nikako ne može da utiče na debljinu ili boju dlake koja se određuje ispod površine kože, u korenu i folikuli. Ono što naraste poslije brijanja potpuno je isto kao što je bilo i pre brijanja – jedino vam se može učiniti da su dlačice jače jer su kratke.

Istina: Ne treba podsecati dlačice pre voska

Neke od nas vole da se “srede” kod kuće pre odlaska kod kozmetičarke, jer im je neprijatno da pokazažu pravo stanje stvari. Ali to je potpuno bez veze. Ako ste se odlučili na depilaciju voskom u salonu, najbolje je da ostavite dlačice kakve jesu, u prirodnoj dužini, jer će tako vosak imati za šta da se zalepi i depilacija će biti uspešnija. Kod prelaska s brijanja na vosak, preporučuje se da se pričeka tri nedelje od poslednjeg brijanja da bi dlačice imale vremena da narastu.

Laž: Brijanje skida boju

Ok, i jeste i nije laž. Ako govorimo o pravoj preplanulosti od sunca, brijanje tu ne može ništa. Sunčanje deluje na ćelije s pigmentima koje su u dubljim slojevima kože, dok brijač struže isključivo po površini. Ali, veštačka boja dobijena sredstvima za samopotamljivanje nastaje na površinskim slojevima i brijač je zaista može donekle ukloniti jer osim dlačica skida i mrtve ćelije kože, a s njima i boju.

Istina: Laser nije idealan za sve

Većina lasera deluje na melanin, što znači da idealne kandidatkinje imaju tamnije dlačice i svetliju put. Kod njih će laser postići najbolji učinak jer će se fokusirati na koren dlačice, a ne na kožu. Ako nisi sigurna da li je laser pravi odabir za tebe, posavetuj se sa kozmetičarkom.

Laž: Ne sme se brijati iznad kolena

Bapska priča koja se toliko puta ponovila da verovatno i vi mislite da je istinita. Ali nije: nema nikakvog razloga da ne brijete/depilirate cele noge.

Istina: Nakon voska dlačice češće urastaju

Urastanje je neugodna pojava kad se dlačica ne probije kako treba iz folikule nego ostaje ispod kože pa se na tom mestu stvara crvenilo, a katkad i upalni proces. Dlačice češće urastaju nakon depilacije voskom jer s vremenom postaju slabije i ne mogu da se probiju kroz kožu. Ali to je lako sprečiti – kažu kozmetičarke koje preporučuju blagu eksfolijaciju, i to najbolje sailicilnom kiselinom koja skida mrtve ćelije s površne kože bez štetnih nuspojava, a pritom ima i protivupalno delovanje.

Laž: Nećete se poseći tupim brijačem

Oštar brijač možda vas plaši, ali njim ćeš glatko izbrijati i osetljivu kožu pod rukom ili na intimnim delovima, dok će tup brijač zapinjati i mnogo verovatnije povrediti te. Da izbegneš nesreću, uzmite novi brijač, pre brijanja dobro očistite ili eksfolirajte kožu, a posle nanesite hidratantni losion ili kremu.

Istina: Ne smete da pijete kafu pre depilacije voskom

Sigurno nikad niste dovele u vezu kafu i brazilku, ali od kofeina koža može da postane osjetljivija na bol, a slično mogu da deluju i neka sredstva protiv bolova koja sadrže kofein. Ali za bezbolnu depilaciju voskom presudan faktor je spretnost osobe koja je radi – dakle, prepusti to profesionalcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime