VUČIĆEVA INAUGURACIJA ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Najveće okupljanje državnika u poslednjih 40 godina!

0
Foto: Tanjug

U beogradskoj Palati Srbija večeras će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Biće to najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u poslednje gotovo četiri decenije, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regiona, Evrope i sveta. 

Uz druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, nezvanično, za oko 5.000 ljudi. 

Dolazak su potvrdili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsedništva BiH, predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. 

ČETIRI SATA GALA SVEČANOSTI: Evo šta PO PROTOKOLU očekuje goste na inauguraciji predsednika Srbije!

Očekuje se i dolazak predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Ðorđa Ivanova, a možda i premijera Zorana Zaeva. 

Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Kristijan Kern, t šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsednik Bugarske, predstavnik Rumunije. 

Peđa Milosavljević

Iz Brisela je stigla potvrda da će će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han. Kina u Beograd šalje potpredsednika Svenarodnog kineskog kongresa što inače nije uobičajeno, a Moskva potpredsednika Dimitrija Rogozina. 

Biće tu Izaslanik Angele Merkel i Frank Valter Štajnmajera Gerhard Šreder, a pod krovom Palate Srbije zajedno će se naći i visoki predstavnici dva vojna tabora – NATO i ODKB. Alijansu predstavlja Rouz Gotemiler, prvog zamenika generalnog sekretara, a ODKB Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije. 

SVEČANA INAUGURACIJA PREDSEDNIKA SRBIJE 23. JUNA! U Beograd dolaze Kern, Orban, Kolinda, Vujanović…

U Beograd dolazi i blizak saradnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. 

Prvi od gostiju iz sveta je stigao u sredu – šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine. 

Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministarka odbrane Italije, šefovi diploamtija mnogih zemalja. . . , komesar za proširenje Johanes Han. 

Tanjug
CIPRAS DOLAZI: Premijer Grčke rado viđen gost

Naravno, biće i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsednicima Srbije – Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću… 

Pozvani su i lideri opozicije od kojih su neki potvrdili da će prisustvovani.

S obzirom na značaj sutrašnji skupa kome će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neke od zvanica će biti pojedinačno obezbeđivane, a o svima će brinuti najelitnije jedinice Vojske Srbije i MUP. 

Prisustvo velikog broja zvaničnika iz regiona i sveta, po oceni analitičara i medija, govori o interesovanju za Srbiju kao stabilnog partnera u regionu i Evropi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike saradnje, uživa.

A sam predseednik je nedavno rekao da očekuje da ” iz regiona da gotovo svi dođu”, jer su bili mir i stabilnost u regionu deo njegove politike , a potvrdu njihovog dolaska smatra kako je rekao “najvećim priznanjem dosada, ne za njega, već za našu zemlju” 

pink.rs

U razgovoru sa novinarima otkrio je i da će se na ovoj svečanosti služiti samo proizvodi iz Srbije. 

– Sve što je ovde napravljeno, svaki proizvod je iz Srbije. Možda nećemo imati najbolju francusku i italijansku kuhinju, ali zato pristojnu srpsku- rekao je on. 

Aleksandar Vučić je dužnost predsednika Srbije preuzeo svečanim činom polaganja zakletve u Domu Narodne skupštine 31. maja, na Ustavu Srbije i Miroslavljevom Jevanđelju. 

Tada je poručio građanima Srbije da nema sumnju šta mu je činiti za Srbiju i njene građane:

– Moram da dam bukvalno sve od sebe- rekao je.

Tanjug

Novog predsednika Srbije, koji je na toj funkciji zamenio nekadašnjeg stranačkog kolegu i suosnivača vodeće Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, izabrali su građani u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima je osvojio više od 55 odsto glasova.

Od drugoplasiranog, bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, dobio je gotovo 40 odsto glasova više. 

O Vučićevoj pobedi na predsedničkim izborima izvestili su vodeći svetski mediji, ocenjujući da je reč o “najuticajnijem srpskom političaru od raspada Jugoslavije”, što je, ocenili su, garancija da će Srbija zadržati evropski kurs i intezivno raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti i poboljšanju odnosa sa svim državama regiona.

U istom tonu bile su i čestitke koje su na adresu novog predsednika stigle od najznačajnijih evropskih i svetskih lidera i zvaničnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime