Voćari iz Topole izvoze devedeset odsto roda

0
Foto: shutterstock

Iz Topole i okolnih sela devedeset procenata voća – jabuka, šljiva, bresaka, nektarina – i nešto manje krušaka i teršanja, izvozi se u Rusiju. Voćari iz tog kraja do sada nisu imali pritužbi na kvalitet izvezenog voća.

Braća Milo i Momo Vasiljevič iz Trnave kod Topole žive od voćarstva – na 12 hektara imaju zasade jabuka, šljiva, bresaka, grožđa, i u tome im pomaže njihovo šestoro dece. Iamju svoju hladnjaču, a od meštana otkupljuju još oko 1.000 tona voća koje se odatle, nakon odobrenja sanitarne inspekcije, transportuje u Rusiju.

“Mi do sada nismo imali problema”, kaže Momo Vasiljević. “Sve analize smo prošli, nijedan kontingent nije vraćen, nijedna pošiljka. Trenutno jeste zastoj jer je stiglo mnogo jabuka iz Moldavije, tako da se naši kupci nadaju se da će prodaja početi u oktobru.”

Ove godine Vasiljevići su imali oko četiri vagona jabuka.

U selu Vinči većina stanovništva takođe živi od voćarstva, voće izvoze u Rusku Federaciju, a od ove godine su proširili tržište i na Nemačku. Njihovi kupci su zadovoljni kvalitetom voća.

“Proizvođači iz Vinče koriste stručne preporuke iz oblasti zaštite bilja i zato nemaju problem prilikom izvoza voća”, kaže Verko Kačarević, inženjer zaštite bilja.

U prvih osam meseci ove godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je za 22 odsto veći nego 2016. godine, a izvoz voća veći za 10 odsto – što je potvrda dobre saradnje i pokazatelj značajnog i konstantnog rasta izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime