Vagina može da napravi kondom

0

Najnovije istraživanje je pokazalo da određene bakterije u ljudskom telu mogu “zarobiti” seksualno prenosive bolesti, uključujući i HIV. Da li ste znali da vagina može da napravi kondom?

kondomi

Milioni ljudi širom sveta se oslanjanju na kondome kao preventivno sredstvo za seksualno prenosive bolesti. Ovaj tanak sloj lateksa (ili neke druge supstance) omogućava barijeru koja sprečava bakterije, viruse i parazite da ne inficiraju seksualnog partnera.

Ipak, čak i bez kondoma, nisu sve žene dobile polnu bolest nakon vaginalnog seksa sa muškim partnerom. Deo ovoga je sigurno i stvar sreće, jer partner možda u trenutku seksualnog odnosa nije imao veliki nivo infekcije, ili nije uopšte bio zarazan.

Međutim, najnovija istraživanja o vaginalnim mikrobiomima pokazuju da je u pitanju nešto daleko kompleksnije od “puke sreće”. Studija u žurnalu “mBio” istakla je da određene bakterijske grupacije koje žive u vagini, imaju sposobnost da uspešno zarobe viruse koji su povezani sa HIV-om i deluju kao neka vrsta biološkog kondoma.

Iako je koža možda poznatija kao zaštitni omotač tela, sluz takođe može biti od pomoći u borbi protiv patogena (baktrije, virusi i drugi mikroorganizmi koji izazivaju bolesti).

Sluz prekriva delove tkiva koja su najpodložnija infekciji od strane patogena, što uključuje nos, pluća, stomak, creva i vaginu. U pitanju je lepljiva supstanca poput gela, koja može biti tanka i da curi (kao kada se prehladite) ili gusta.

Međutim, telo se ne oslanja samo na sluz kao odbrambeno sredstvo. Zaštitni sloj mikroba ispod sluzi postavlja još jedan sloj protekcije protiv agresivnih patogena.

“Posmatramo sluz kao prvu liniju odbrane. Jedan od razloga što se ne razboljevamo tako često je zato što sluz dobro radi svoj posao”, kaže Sem Lai, mikrobiolog i glavni autor ove studije.

S obzirom na to da mikrobiomi koji nastanjuju vagine variraju od žene do žene, Lai i njegove kolege su počeli da se pitaju da li određeni tip mikrobioma koji je najzastupljeniji u vagini kod različitih žena, može uticati na smanjenje ili povećanje rizika od inficiranja HIV-om nakon vaginalnog seksa.

Studija iz 2008. godine je otkrila da žene sa vaginalnim mikrobiomima pod nazovom Gardnerella vaginalis i drugim anaerobnim bakterijama, imaju veće šanse da dobiju HIV.

U studiji koja je izašla u toku ove nedelje, istraživači su objasnili sposobnost vaginalne sluzi da “zarobi” HIV, kao i da je to povezano sa prisustvom bakterija Lactobacillus crispatus.

Kako bi utvrdili dejstvo različitih vaginalnih bakterija, autori studije su uzeli uzorke vaginalne sluzi od 31 različite žene koje su u proseku imale između 19 i 33 godine, i podelili ih u tri grupe na osnovu dominantnih mikrobioma koje su posedovale.

Bakterije iz prve dve grupe su manje dopuštale “prolazak” čestica koje nisu bile inficirane HIV-om, dok je L. crispatus bakterija uspela da zarobi i do 90 odsto HIV čestica.

“Ukoliko HIV ne može da dođe do ćelija koje želi da inficira, nećete oboleti. Ovi mikrobi deluju kao barijera, što je isto ono šta i kondom radi. Zato volim da mislim o njima kao o biološkim kondomima”, istakao je Lai.

Međutim, još je rano u potpunosti ove vaginalne bakterije porediti sa funkcijom kondoma, koji i dalje omogućava zaštitu na daleko višem nivou.

Mondo

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime