U Luksemburgu razmatranje o izgradnji sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu

0
Ritam Grada

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, doc. dr Mihailo Jovanović i član veća grada Kragujevca zadužen za IKT, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić, borave u zvaničnoj poseti Luksemburgu gde su se sastali sa gospodinom Žil Fejtom, direktorom IT centra Vlade Luksemburga, sa kojim su razmotrili projekat eAmbasade i druge projekte eUprave, sve u cilju što bolje pripreme za izgradnju sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu. Srpska delegacija je imala sastanak i sa predstavnicima Ministarstva spoljnjih i evropskih poslova Luksemburga.

Data centar u Luksemburgu koji se koristi za potrebe ove zemlje, ali i za potrebe drugih kompanija, pa čak i drugih vlada, kao što je slučaj sa Vladom Estonije, dobar je primer kojim će se voditi Kancelarija za IT i eUpravu u izgradnji sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu. Naš budući data centar će biti po kapacitetima, tehničkim i bezbednosnim standardima, prestižan u jugoistočnoj Evropi. Očekujemo, takođe, veliko interesovanje značajnih svetskih investitora i globalnih IT kompanija za korišćenje kapaciteta našeg data centra i samim tim realizaciju ozbiljnih investicija IT industrije, istakao je direktor Jovanović.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca su 26. oktobra 2018. godine na 20. redovnom zasedanju iz oblasti urbanističkog planiranja usvojili Plan detaljne regulacije „Institut za strna žita – Radna zona FENIKS” gde se nalazi parcela na kojoj će biti izgrađen sekundarni Državni data centar. Mi se nalazimo na tektonskoj ploči drugačijoj u odnosu na Beograd i u geografskom smo centru Srbije, što Kragujevac čini idealnim da ovde budu smeštene kopije podataka državne uprave i lokalne samouprave.

Za ovu investiciju od posebnog značaja, država je imajući u vidu svetske standarde od nas zahtevala lokaciju koja ispunjava stroge bezbednosne i tehničke standarde kriterijume. Gradska uprava je pokazala izuzetnu spremnost da efikasno odgovori zahtevima države i u rekordnom roku pripremi odgovarajuća plansku dokumentaciju, a grad Kragujevac i građani mogu da budu ponosni što će se IT objekat od nacionalnog značaja naći baš u srcu Šumadije, rekli su Jovanović i Savić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime