U “Gruneru” posao za 100 ljudi

0
Foto: I.Mitić

Predsednik Republike Srbije u Vlasotincu otvorio fabriku nemačke fabrike auto-delova. Vučić: I od razvoja juga Srbije zavise opstanak i budućnost naše nacije. Od razvoja juga Srbije, najistočnijeg i najzapadnijeg dela zemlje, a ne samo centralnog dela, Beograda i Vojvodine, zavisiće, pre svega, naš opstanak i budućnost nacije – poručio je u sredu iz Vlasotinca Aleksandar Vučić, predsednik Srbije nakon što je u kompaniji “Gruner” otvorio novi proizvodni pogon u kome će posao dobiti 100 novih radnika.

Vučić je, sumirajući dosadašnja ulaganja na jugu zemlje, rekao da je zadovoljan i ponosan na mnogo stvari, ali da sve to nije dovoljno i da mora da se radi još više, bolje i snažnije.

– Ponosan sam na to što u Nišu, od sedam fabrika, pet već radi, i što rešavamo Kuršumlijsku i Lukovsku Banju. Gradimo put Niš – Pločnik, što je važno za buduće investicije u Toplicu. U Žitorađi uskoro otvaramo novu fabriku, kao i u Lebanu i Beloj Palanci, i ti pogoni su bukvalno spas za ove opštine – rekao je Vučić. – Sve smo gasili i zatvarali pre 10, 15 i 20 godina, a sada polako, ali sigurno, sve otvaramo. Završavamo auto-put ka Dimitrovgradu. Radi se i Koridor 10 u Grdeličkoj klisuri, i ti putevi će biti gotovi do nove sezone, a to dovodi nove investitore – rekao je Vučić.

Međutim, on je naglasio da Leskovcu nedostaju još dve fabrike i još po jedna u Vlasotincu i Crnoj Travi, “da to mesto ne bi umrlo i da bi se sačuvalo stanovništvo”.

– Zadovoljan sam jer je vidljiv napredak, a nisam zadovoljan jer od sebe i svih drugih uvek tražim više. Narod je ovde dobar i mnogo zadovoljniji od onih koji imaju i dobijaju od države mnogo više. Zbog toga sam se i kao premijer posebno borio i sada se borim da ovde pomognem – istakao je Vučić.

On je prethodno otvorio novih 3.000 metara kvadratnih poslovnog prostora kompanije “Gruner” gde su se u početku montirali, a sada se i proizvode delovi za auto-industriju, čime je obeležena desetogodišnjica rada ove firme u Vlasotincu. Vlasnik nemačkog “Grunera” Edvard Šprajcer je najavio da će od naredne godine osim plastičnih proizvoditi i metalne auto-delove, a nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je rekao da je ova investicija sjajan primer nemačko-srpske saradnje u okviru koje je u Srbiji otvoreno 400 nemačkih preduzeća i zaposleno 34.000 radnika.

USPEH

“GRUNER” je u Srbiji počeo u iznajmljenom prostoru sa deset radnika, a tokom minulih deset godina je podigao svoju zgradu i više puta širio kapacitete do trenutnih površina pod halama od 7.000 metara kvadratnih. Ima 480 zaposlenih koji godišnje naprave i izvezu 7,3 miliona jedinica više od 30 različitih proizvoda. Ova kompanija zapošljava ukupno 1.200 ljudi, a osim u Nemačkoj i Srbiji, posluje i u Indiji i Tunisu.

OBUKA NOVOG KADRA

“GRUNER” uživa podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, pa je tako u fabrici otvorena i radionica za obuku učenika vlasotinačke Tehničke škole. Đaci će u drugoj godini školovanja u fabrici provoditi dva, a u trećoj tri dana nedeljno. Za svoj rad imaće nadoknadu i mogućnost da se posle škole ovde i zaposle.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime