U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnost izložba o Jovanu Stejiću

0
Alo.rs

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnost u Beogradu u toku je izložba o Jovanu Stejiću, prvom Srbinu doktoru medicine u obnovljenoj Srbiji, koja će trajati do 29. septembra.

Autori postavke o jednom od najvećih prosvetitelja prve polovine 19. veka su Slavko Stepanović i Nenad Karamijalković. Ovo je prva izložba Istorijskog arhiva Šumadije u galerijskom prostoru SANU nakon više od 20 godina.

Otvaranje izložbe bila je prilika da predstavnici grada Kragujevca razgovaraju sa predsednikom SANU Vladimirom S. Kostićem o budućoj saradnji. Već je dogovorena Izložba o Ljubomiru Ubavkiću – Penduli, gostovanje Knjaževsko – srpskog teatra u Narodnom pozorištu, promocija nove fotomonografije Šumadije i Pomoravlja, kao i nastup Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, krajem oktobra, u sali Kolarčeve zadužbine.

Novoizgrađeni Legat Nikole Koke Jankvića u Kragujevcu biće mesto okupljanja najboljih srpskih umetnika. Programske aktivnosti SANU u Legatu, koji ima prostorne kapacitete da zadovolji njihove potrebe, značajno će oplemeniti kulturno – umetničke sadržaje u Kragujevcu.

Izložba o Jovanu Stejiću koja je realizovana u partnerstvu sa kragujevačkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, grada Kragujevca i Saveza Srba u Rumuniji, u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti biće otvorena do 29. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime