Tipovi bubuljica i kako da ih tretirate

0
Ko god je imao iskustva sa bubuljicama, bilo da su u pitanju one koje se javljaju tokom puberteta ili tokom kasnijih životnih dobi, zna da ni najmanje nije lako rešiti ih se u potpunosti. U suštini, kao i uvek – stvar je u adekvatnoj nezi, što podrazumeva odabir pravih kozmetičkih preparata i sredstava za borbu protiv akni, čija upotreba opet zavisi od njihovog tipa – da li su mitiseri, bubuljice koje su rezultat upalnog procesa itd. U tom pogledu je važno da znate da prepoznate sa kojim tipom bubljica u kom momentu imate problem, da biste znali kako da ih tretirate.

Hormonske akne

Za ovaj tip bubuljica je karakteristično da je njihovo javljanje periodično, u zavisnosti od hormonskog statusa i promena.

 

Vrlo su karakteristične jer se pojavljuju na bradi, kao i u predelu podbratka, što se uglavnom kod pripadnica lepšeg pola dešava na mesečnom nivou neposredno pre sledećeg mentrualnog ciklusa.

Zbog čega nastaje ovaj tip bubuljica? Hormoni prouzrokuju prekomerno lučenje sebuma, koji se potom skuplja u porama, što orouzrokuje njihovo začepljenje, a rezultat celog procesa jeste nastanak bubuljica.

Hormonske bubljice su one koje se javljaju i u periodu puberteta.

Od sredstava koje vam u ovom slučaju mogu pomoći su najefikasniji salicilna kiselina i benzil-peroksid. Ako ste na primer primetili da su akne pred menstruaciju redovna pojava, tretirajte ove delove kože lica pomenutim sredstvima 10-ak dana pre očekivanog ciklusa.

Bele bubuljice

Njih je lako prepoznati zato što imaju belu tačku na sredini, a rezultat su začepljenih pora u kojima su ostale “zaglavljene” mrtve ćelije kože. Ta tačka koju vidite na vrhu je upravo blokirana pora. A ukoliko sebum stupi u reakciju sa bakerijama koje se takođe mogu naći u tom delu, dolazi do upalnog procesa i crvenila, što dodotano komplikuje stvari.

I ovde je salicilna kiselina vrlo efikasna, zato što uklanja višak ulja, kao i nataložene mrtve ćelije kože, što i jeste prouzrokovalo problem.

Koristite gelasta i blaga sredstva za čišćenje lica.

Mitiseri

Za razliku od prethodnog tipa bubuljica koje su bile specifične zbog bele tačke, kod mitisera su u pitanju crne tačke.  Oni su deo prirodnog procesa koji se javlja kod svih nezavisno od tipa kože. I ovde se radi o začepljenju pora, s tim da je u pitanju specifičan proces kada vrh dlake ne može da izađe na površinu kože.

U dodiru sa kiseonikom ovaj inflamatorni proces poprima crnu boju i tako nastaje mitiser kakvog poznajemo.

Kada je borba protiv mitisera u pitanju, pre svega treba staviti akcenat na adekvatnu negu u smislu preventivnog delovanja. Piling i redovno čišćenje lica su obavezni, a možete primeniti i neki od prirodnih tretmana u okviru svoje rutine.

Cistične akne

Velike bubuljice koje su bolne, iispod površine – potkožne. Njih dermatolozi nazivaju cističnim bubuljicama, a rezultat su hormonskih promena koje su u vezi sa konkretno lojnim žlezdama.

Vrlo su teške za tretiranje, i osim što su bolne, često se ponovo javljaju na istom mestu.

Osim standardnog tretmana salicilnom kiselinom i peroksidom, ovde je savet da posetite i deramtologa, jer je često potrebna i mini hirurška intervencija, ili se pak prepisuje antibiotik kako bi zaustavio upalni proces i očistio žarište.

Papule

Ovde se radi o bubuljicama koje su već poprilično upaljene. Recimo da je to sledeći stepen u odnosu na belu bubuljicu, i to onda kada ona stupi u kontakt sa prljavštinom i bakterijama. Tada nastaje crvenilo, a često se javlja i žuta tečnost koja je zagnojena.

U ovim situacijama nikako ne smete da istiskate bubuljicu, i najbolje je da je tretirate benzoil-peroksidom, jer on ima anti-bakterijsko dejstvo, te smiruje upalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime