Šumadijski upravni okrug: Pojačan nadzor zbog pojave nodularnog dermatitisa

0

U prisustvu predsednika opština Šumadije i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića održana je druga sednica Saveta Šumadijskog upravnog okruga, na kojoj je bilo reči o aktuelnoj epizotološkoj situaciji u zemlji.

Šumadijski upravni okrug

Poslednjih nedelja pojavila se bolest nodularni dermatitis (bolest kvrgave kože) koji napada goveda i bivole. Zbog ozbiljnosti situacije, a u cilju što efikasnije borbe protiv zarazne bolesti, sednica je održana u proširenom sastavu. Pored članova Saveta okruga prisustvovali su i predstavnici Zavoda za javno zdravlje, Štaba za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih psolova, Veterinarske komore, poljoprivrednih stručnih službi i javno komunalnih preduzeća.

Prema informacijama veterinarskih instituta nedavno su otkriveni slučajevi ove bolesti pretežno na jugu Srbije, najpre u Bujanovcu, Medveđi i Bosilegradu, a u poslednja dva dana registrovani su slučajevi u Zaječaru. Radi se o veoma nepredvidivoj bolesti, koju prenose insketi, kao vektori bolesti, pri čemu komarci i muve mogu imati veliku ulogu kao prenosioci, a sve rase goveda mogu da obole. Trenutna situacija je, prema mišljenju stručnjaka loša jer je do sada eutanizirano 220 goveda, a za oko 150 se pretpostavlja da su zaražena. Za stočare je nepovoljan i podatak da virus napada dobra grla. Zbog ovakve situacije, aktivirani su svi Regionalni krizni centri kako bi bili u stanju pripravnosti za brzo reagovanje.

Na današnjoj sednici zaključeno je da su neophodne sve preventivne mere, kako bi se lokalne samouprave pripremile za smanjenje posledica. Takođe je poželjno da stočari sami preduzimaju zaštitne mere, da uključe dezinsekciona sredstva, kako bi smanjili mogućnost širenja zaraze. Na današnjoj sednici je dogovoreno da lokalne samouprave dostave Šumadijskom upravnom okrugu izveštaje o preduzetim merama i planovima kako bi se sagledala situacija i reagovalo na vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime