Stipendisti donose u Srbiju svetsko znanje, jedan od njih je i kragujevčanin Filip Matović

0

Na Ruskom državnom univerzitetu nafte i gasa „I. M. Gupkin” i Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu trenutno studira 18 srpskih studenata, stipendista NIS-a.

U poslednjih sedam godina „Naftna industrija Srbije” stipendirala je više od 90 studenata na fakultetima u Srbiji i inostranstvu, posle čega je i zaposlila više od 30 stipendista. Kompanija sarađuje sa beogradskim i novosadskim univerzitetom u Srbiji, kao i sa osam univerziteta u regionu i Ruskoj Federaciji, što ukupno obuhvata 30 fakulteta i tri stručna naučna društva. U tekućoj akademskoj godini NIS je sklopio 13 novih ugovora o stipendiranju studenata – tri u Ruskoj Federaciji i deset u Srbiji, a pored njih ima još 23 stipendista u dve navedene zemlje. Na Ruskom državnom univerzitetu nafte i gasa „I. M. Gupkin” i Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu trenutno studira 18 srpskih studenata, stipendista NIS-a.

Međuuniverzitetska saradnja dve zemlje, koju podstiče i neguje ova kompanija, bila je i jedna od centralnih tema prilikom nedavne posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina našoj zemlji. Ne čudi onda što je NIS i prva kompanija u Srbiji koja je za doprinos unapređenju kvaliteta obrazovanja dobila Svetosavsku nagradu, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete. Koliko je bitna ova saradnja i koliko znači srpskim studentima, pitali smo nekoliko stipendista koji su, zahvaljujući naftnoj kompaniji, završili neki od prestižnih fakulteta u Rusiji, ili trenutno na njima studiraju.

Kada je sa devetnaest godina iz Kragujevca stigao u Sankt Peterburg, na Univerzitet „Gornij”, Filipu Matoviću je pomisao da će se u budućnosti baviti eksploatacijom naftnih ležišta izazivala istovremeno osećanje straha od nepoznatog, ali i veliku želju za dokazivanjem.

Znao je da se susreće sa nimalo jednostavnim i veoma odgovornim poslom. U korist odluke za njega prevagnula je ponuđena sigurnost zaposlenja u, kako kaže, najprofitabilnijoj i najefikasnijoj kompaniji u državi, „u vreme kada sve više mladih napušta našu zemlju jer ne može da nađe posao”.

Foto: Facebook

Sada, kao student četvrte godine naftnog i gasnog inženjerstva, ističe da je u prelepom Sankt Peterburgu dobio priliku da poveže na fakultetu stečena teorijska znanja sa praktičnim radom na najmodernijim uređajima i usput sagleda realne probleme sa kojima se inženjeri svakodnevno sreću na poslu. To mu je i najbitnije, jer smatra da poslodavci u Srbiji, ali i van nje, prosto vape za mladima koji umeju da primene fakultetsko znanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime