Stejt department: SAD uvele sankcije Dodiku

0
Foto: Večernje Novosti

Stejt department potvrdio je da su SAD uvele sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. To je na svojoj stranici objavila Kancelarija za kontrolu stranih sredstava OFAK. Predsednik RS obratiće se sutra javnosti, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Na stranici OFAK navodi se da je Dodik stavljen na “crnu listu” SAD. OFAK periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih lica kojima se zabranjuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u toj zemlji.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je da su SAD uvele sankcije Dodiku zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem provođenja Dejtonskog sporazuma”, rekla je Kormak u svom video obraćanju, objavljenom na sajtu američke ambasade u BiH.

Ona je rekla da ta mera pokazuje čvrsto opredeljenje SAD “za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”.

“Kao rezultat sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokirana”, navela je ambasadorka.

Osim toga, dodala je, generalno su zabranjene transakcije državljanja SAD, koje uključuju Dodika.

Iz američke ambasade u BiH je još navedeno da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca u sklopu Ministarstva trezora, u konsultacijama sa Stejt departmentom, danas zvanično uvela sankcije Miloradu Dodiku.

Dodikovo ime na američkoj “crnoj listi”

Te sankcije, kako je istaknuto, uvedene su u skladu sa Izvršnom uredbom koju je 28. maja 2003. potpisao američki predsednik Džordž Buš, kojom se odobravaju sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provođenja Dejtonskog sporazuma.

Predstavnici američke administracije već godinama ne komuniciraju s Dodikom, a situacija je eskalirala nakon što je Republika Srpska 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, održala referendum o 9. januaru, Danu RS.

Dodik je nedavno izjavio da su pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak od njega zahtevali da ne objavljuje rezultate referenduma, kao i da se pojavi pred Tužilaštvom BiH kao osumnjičeni zbog održavanja referenduma.

On je dodao da je od njega traženo i da povuče inicijativu o donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH, po kojem bi iz tog suda trebalo da se eliminišu strane sudije, kao i da njegova stranka SNSD povuče delove Deklaracije usvojene na Saboru 25. aprila 2015, kojima je najavljen referendum o samostalnosti RS 2018. godine.

Pogledajte izjavu predsednika Republike Srpske na sankcije:

RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime