Štefen Hudolin obišao radove na projektima vrednim milion evra u Kragujevcu

0

Šef II sektora operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin je nakon sastanka sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, obišao projekte lokalne i poslovne infrastrukture ukupne vrednosti od skoro milion evra, renoviranje košarkaških terena u Velikom parku i revitalizacija i proširenje braunfild lokacije u industrijskoj zoni Kragujevac.

U ovim projektima vidi se suština evropskih integracija i evropskih vrednosti, a posebno su značajni za lokalne samouprave jer se dve trećine zakonodavstva EU sprovodi na lokalnom nivou a preko 60 posto sredstava iz strukturnih fondova targetiraju baš lokal, rekao je Štefen Hudolin nakon posete projektima.

Kako je članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Minja Obradović objasnila u industrijskoj zoni radi se na izgradnji komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje treba da povežu stare i nove lokacije sa auto-putem što je od velikog značaja za postojeće ali i potencijalne investitore. Pored toga, stanovnici obližnjeg naselja Ilina Voda imaće direktne koristi jer će njihova domaćinstva biti priključena na vodovod i kanalizaciju. Ukupna vrednost ovih radova iznosi skoro 800.000 evra.

Grad Kragujevac je u prethodnom periodu mnogo radio na pripremi projekata, izradi tehničke doukmentacije, što je urodilo plodom a u okviru EU PRO programa odobrena su nam tri projekta, rekla je Minja Obradović.

Sa druge strane projekat u Velikom parku za koje je EU opredelila skoro 150.000 evra, a Grad Kragujevac učestvuje sa 28.000 evra, podrazumeva obnovu košarkaških terena, izgradnju pešačke  zone,  tribina, kao i nabavku odgovarajuće sportske opreme i rekvizita, što sve treba da doprinese boljim uslovima za bavljenje sportom.

Aktivnosti EU PRO-a, programa  koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime