Spremite se za nebeski spektakl: Večeras je pomračenje Meseca, najduže u ovom veku

0

Puno pomračenje će trajati sat i 43 minuta.

Poslednjeg vikenda u ovom mesecu, u noći između 27. i 28. jula, dogodiće se veliki nebeski spektakl – potpuno i najduže pomračenje Meseca, koje će početi od 21.30 i trajaće do 00.20.

Kancelarija za mlade grada Kragujevca i Institut za fiziku Prirodno – matematičkog fakulteta, u petak, 27. jula organizuju posmatranje totalnog pomračenja Meseca, uz stručne komentare. Teleskop i dvogled biće postavljeni na pešačkoj stazi ispred Muzeja “21. oktobar“ od 20.00 sati.

Sugrađani će moći, ukoliko to vremenski uslove dozvole, odnosno ako bude vedro, da posmatraju totalno pomračenje Meseca, ali i planete Jupiter i Saturn koje će takođe biti vidljive u noći 27. jula.
Inače, pomračenja se dešavaju onda kada se Mesec, Sunce i Zemlja nađu na istoj pravoj. Ako se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca, nastaje pomračenje Sunca, a ovoga puta Zemlja će se nalaziti u sredini i nastaće pomračenje Meseca, jer će ući u Zemljinu senku.

Pomračenje Meseca vidljivo je sa cele zemljine polulopte na kojoj je noć, a ovogodišnje pomračenje najduže je u ovom veku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime