Slatka moja, da ti kažem nešto…

0
Foto: Ljepotaizdravlje

Fraza kojom se najčešće počinje tračarenje:,,ovo nije ogovaranje, ali…” muškarci i žene podjednako koriste bilo da su stari ili mladi, obrazovani ili neobrazovani.

Po definiciji ogovaranje je isticanje loših osobina, privatnih činjenica (lažnih i istinitih) i širenje glasina koje se tiču osobe koja po pravilu nije u tom trenutku prisutna. Razlika između deljenja informacija i ogovaranja je u nameri ko vest širi. Uprkos prihvaćenom mišljenju da je u korenu tračarenja želja da se nekome nanese zlo, psiholozi tvrde da je u njegovoj suštini iskonska ljudska potreba o istini. Čim je nešto uvijeno u misteriju ili nisu dostupne sve potrebne informacije, ljudski um popunjava detalje na takav način da iskrivljuje istinu.

Oblici ogovaranja su brojni, a najčešći su sledeći:

  • ZABAVA – Spletkarenje nekad predstavlja samo oblik zabave usled nedostatka ideje za činjenjem nečeg pametnijeg. Ono najčešće podrazumeva iznošenje pikantnih detalja iz života javnih ličnosti.
  • DUŠEVNA HRANA – Najčešće se odnosi na osobu koja ozbiljno iritira onoga ko osobi od poverenja iznese sve njegove mane, nakon čega se oseća mnogo bolje.
  • KOMPLEKS – Podrazumeva smišljanje intrige i pravljenje skandala nekome iz niskih pobuda poput mržnje ili sopstvenog kompleksa.

Kada čujete da vas neko ogovara – ne tugujte. Znajte da je to samo posledica praznolikog života ili ljubomore koju osoba koja vas ogovara oseća prema vama.

Evo kako je govorio Otac Tadej koji je bio jedan od najcenjenijih duhovnika novijeg vremena: „Možemo da idemo kuda hoćemo, radimo sta hoćemo, pa opet, nije to sloboda. Sloboda je ona Gospodnja Sloboda – kad je čovek oslobođen od tiranije misli. Kad ga ne tiranišu nikakve misli, kad živi u miru. On je tada stalno u molitvi, stalno očekuje od Gospoda, radi po savesti, trudi se. Svaki posao radi od srca. Celokupno biće naše treba da učestvuje u molitvi, i u radu, i u svemu. I da ne budemo ratnici na nepravednoj strani, da ne ratujemo ni sa kim. Da misleno ne ratujemo. Da budemo pomireni sa svima. Da ne primamo uvrede k srcu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime