Шанса и за најтеже пацијенте са туморским променама на кичменом стубу постоји у Крагујевцу

86

Поред операција деформитета кичменог стуба код деце и одраслих, по којима је Клинички центар Крагујевац постао препознатљив, још једно врло често обољење последњих месеци се са успехом збрињава на Одељењу спиналне хирургије.

Захваљујући знању и искуству стеченом сарадњом са најпознатијим светским спиналним хирурзима, који су уз подршку Министарства здравља Републике Србије у последње три године обављали најсложеније оперативне захвате у Клиничком центру Крагујевац, крагујевачки спинални хирурзи су у свакодневну праксу увели и оперативно лечење метастатских болести кичменог стуба.

Нажалост, сведоци смо сталног пораста броја пацијената са малигним болестима, а самим тим и врло честим компликацијама у виду метастаза на кичменом стубу. Као последица ширења болести на кичму јављају се болови, смањена покретљивост, различити неуролошки испади и на крају одузетост, једном речју губитак квалитета живота – речи су носиоца пројекта и начелника Одељења спиналне хирургије др Срђана Влајовића.

Захваљујући вештинама, знању и искуству стеченим у раду са престижним именима спиналне хирургије у могућности смо да помогнемо и најтежим пацијентима и њихов живот учинимо лакшим и бољим.

У последњих шест месеци у Клиничком центру Крагујевац оперативно је збринуто преко 30 пацијената са метастазама кичменог стуба, чиме је заустављено даље локално ширење болести и спречене последице присутног тумора и његовог деловања унутар кичменог канала, које се обично заврши одузетошћу и доживотном везаношћу за постељу.

Захваљујући оствареној сарадњи са колегама из Клинике за онкологију Клиничког центра Крагујевац и усвајањем заједничког протокола рада лечење ових пацијената у нашој болници је организовано на врло високом нивоу. Доносимо заједничке конзилијарне одлуке о најбољем виду терапије, чиме се квалитет живота најтежих пацијената одржава на најбољи могући начин – нагласио је др Срђан Влајовић.

У зависности од стања пацијента и врсте тумора обављају се различити оперативни захвати. Од пуњења пршљена коштаним цементом – вертебропластике, преко уклањања тумора и стабилизације дела кичменог стуба најсавременијим имплантатима. Код тежих пацијената раде се и минималноинвазивне процедуре, тако да се на одељењу Спиналне хирургије Клиничког центра Крагујевац труде да сваком помогну.

Тако је пројекат Министарства здравља и лечење деформитета кичменог стуба нашао примену у једној сасвим новој сфери спиналне хирургије. Одељење спиналне хирургије Клиничког центра Крагујевац постало је и регионални центар за туморску хирургију кичменог стуба.

Циљ нам је да упознамо све колеге и све пацијенте који се боре са најтежом болести да можемо да помогнемо у оном домену лечења којим се ми бавимо и да су наша врата широм отворена за све пацијенте којима је помоћ потребна – речи су начелника Одељења за спиналну хирургију др Срђана Влајовића,

Све информације су вам доступне на броју телефона Одељења спиналне хирургије Клиничког центра Крагујевац – 034 505 134, а целокупно лечење је могуће бесплатно спровести уз упут РФЗО.

Leave A Reply

Your email address will not be published.