Ramuš Haradinaj sa 62 glasa za izabran za premijera Kosova

0

Ramuš Haradinaj izabran je za premijera Kosova glasovima 62 od 120 poslanika skupštine Kosova.

Haradinajeva vlada je u parlamentu izabrana sa 62 glasa, jednim više od neophodne većine i bez rasprave.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu.

Haradinaj je pred poslanicima predložio sastav Vlade.

On je prvo na srpskom jeziku poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer.

Vlada će pored premijera imati i pet zamenika premijera i 21 ministarstva.

Za prvog zamenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK Bedri Hamza je predložen za ministra financija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je predložen za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo Šučeri Bitići je predložen za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica, za ministra rada i socijalnog staranja.

Za ministra inostranih poslova Kosova je predložen Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu predložen Dardan Gaši.

Ispred Srpske liste su za ministre predloženi Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije “Šest plus” Mahir Jagđilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime