Radnici kragujevačkog Grafoprometa, mahom invalidi, ostali bez aprilske zarade

4.316

Tim povodom, predsednik SSSS-a u Kragujevcu Jugoslav Ristić poručio je ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike, Zoranu Đorđeviću da 30 zaposlenih u Grafoprometu, od kojih su 18 invalidi, a od kojih su njih trinaest lica sa posebnim potrebama, nakon trideset godina postojanja ovog preduzeća, koje je 100 odsto u vlasništvu Republike Srbije, “nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice”.

– Problem jeste nastao kao posledica pandemije COVID 19 i prekida privrednih aktivnosti, kao i prekida rada državnih institucija, za koje Grafopromet radi, ali je posebno usložen nebrigom države. Grafopromet, naime, nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, jer se ovaj program odnosi samo na privatna preduzeća, navodi se u pismu sindikalca Ristića ministru Đorđeviću.

Dodaje se da u Srbiji radi 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 preduzeća u državnom vlasništvu, a ostala su privatna, te da je radnicima Grafoprometa “neshvatljiva podela koju je država, uredbom Vlade, učinila i novac dala privatnim, ali ne i preduzećima koja su u njenom vlasništvu”.

– Da li to znači da ova preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje? Takvom odlukom Vlade, ovih 16 preduzeća isključeno je iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita. Posebno ovom stanju doprinose i milionski dugovi državnih institucija Grafoprometu za realizovane, a nenaplaćene poslove. Ovakav odnos države i njenih institucija prema Grafoprometu za radnike tog preduzeća može da predstavlja konačan znak da se opdustaje od postojanja preduzeća te vrste, ističe Ristić.

Konstatuje, pritom, da je potpuno neprihvatljivo razdvajanje radnika, na one koji rade u državnom ili privatnom preduzeću, pri čemu posebno zabrinjava to što se na taj način dele invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

– Tražimo od vas da hitno obezbedite novac i pomognete Grafoprometu barem onoliko, koliko je država pomogla privatnim preduzećima iste delatnosti, ili javno saopštite kakve su namere države prema preduzećima te vrste koja su u državnom vlasnoištvu, poručio je Ristić ministru Đorđeviću.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne pomoći uzvratilo je rukovodstvu SSSS-a u Kragujevcu da, zbog tehničkog problema, nisu mogli da pročitaju imejlom poslato sindikalno pismo. Sindikalci su tokom dana ponovo, takođe imejlom, poslali rečeno pismo, ali u drugom formatu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.