Prva flauta sveta u Beogradskoj filharmoniji

0
Beograd: Solista Berlinske filharmonije Emanuel Paji, najveći živi virtuoz na flauti, nastupiće sa orkestrom Beogradske filharmonije u petak, 20. februara na Kolarcu.

Kako je najavljeno iz Beogradske filharmonije, pravu koncertnu poslasticu iz “Klasičnog ciklusa”, predvodiće legenda češke muzike, čuveni dirigent Libor Pešek.
Švajcarsko-francuski flautista Emanuel Paji je jedan od najuzbudljivijih i najodvažnijih muzičara današnjice. Sa 22 godine, pridružio se Berlinskoj filharmoniji kao prvi flautista, pod dirigentskom palicom Klaudija Abada, a na tom mestu se nalazi i danas.
Pored angažmana sa Berlinskom filharmonijom, ovaj flautista ima izuzetnu međunarodnu karijeru soliste i kamernog muzičara.
Sa Beogradskom filharmonijom će nastupiti sa jednim od najlepših koncerata namenjenih flauti.
Rajnekeov Koncert za flautu i orkestar rano-romantičarskog muzičkog stila, prikazaće Emanuelovo umeće u virtuzonim pasažima, briljantnim solima, kroz prijemčiv muzički jezik.
Beogradski filharmoničari će na četvrtom koncertu “Klasičnog ciklusa” nastupiti sa dva odlikovana muzička Viteza.
Naime, Emanuel Paji je 2009. godine, dobio orden Viteza Reda umetnosti i književnosti za svoj doprinos muzici, a čuvenom dirigentu Liboru Pešeku je dodeljena titula Viteza Britanskog carstva, 1996. godine.
Kao dokazani stručnjak za Dvoržakovu muziku, češki dirigent pedesetogodišnje međunarodne karijere, doneće autentično tumačenje njegovih kompozicija, koje čine okvir ovog koncerta.
Za razliku od veselih i pastoralnih tema “Karnevalske uvertire”, Sedma simfonija predstaviće mračni karakter i prekretnicu u Dvoržakovom opusu, koga definiše večita omađijanost češkom narodnom muzikom.
Sledeći koncert iz “Klasičnog ciklusa” Beogradske filharmonije zakazan je za maj mesec i poslednji je u nizu. Šef-dirigent Muhai Tang zaokružiće ovu seriju koncerata posvećenim uvek aktuelnim ostvarenjima standardnog koncertnog repertoara.
Izvor: Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime