Premijerka i gradonačelnik uručili ključeve mladim naučnicima u Kragujevcu

0

U Kragujevcu su mladim naučnicima uručeni ključevi 84 stana koje je finansirala Vlada Srbije, od čega je tri ključa svečano uručila premijerka Ana Brnabić. Dodeljeno je osam trosobnih, 17 jednoiposobnih i 59 jednosobnih stanova.

Uz premijerku Brnabić, ključeve stambenih objekata svečano uručuju i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović i direktor Jedinice za upravljanje projektima Dragan Katuca.

Posle dodele ključeva, premijerka je obišla Osnovnu školu “21. oktobar” gde je prisustvovala času muzičkog i srpskog jezika u digitalnoj učionici, a nakon toga i zgradu Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, gde  se obratila mladim naučnicima koji su dobili stanove.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je rekao da je za mladog coveka, bez obzira čime se bavi, jako bitno da reši stambeno pitanje.

– Da bi kvalitetno mogao da se bavi naukom mora da ima rešeno stambeno pitanje. Zato Univerzitet u Kragujevcu svim silama radi na tome i zato mi je drago da smo već dodelili ovoliki broj stanova. Naravno, biće još konkursa jer ima još stanova koji treba da budu podeljeni – rekao je on i dobitnicima stanova poželeo da uživaju u svom novom domu.

Gradonacelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da lokalna samouprava ima tri osnovne funkcije – da brine o socijalno ugroženom stanovništu, o komunalnoj infrastrukturi i da stvara ambijent za razvoj privrede, ali da prve dve ne mogu da budu ostvarene bez treće, te da je stvaranje ambijenta za razvoj privrede najvažnija stvar, jer jaka privreda razvija grad i poboljšava kvalitet života ljudi.

U budžetu za 2019. godinu izdvojeno je 500 miliona dinara za Fond za nauku, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i najavila da će u junu biti raspisan prvi konkurs za naučne projekte.

– Već u sledećoj godini planiramo da povećamo budžet za Fond za nauku sa 500 miliona na pet milijardi dinara samo za naučno-istraživačke projekte sa ciljem da vam damo mogućnost da radite onako kako bi radili u bilo kojoj zemlji EU ili SAD ili bilo gde drugde u svetu – rekla je Brnabić u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, gde se danas obratila mladim naučnicima koji su dobili stanove.

– Mi ćemo nastaviti ovaj projekat jer je to vazna komponenta u tome da vam dajemo signal da nam trebate, da vas cenimo i da zelimo da ostanete u Srbiji – rekla je Brnabić.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime