Ovako ćete nepogrešivo kupiti samo slatke jagode!

0

Sezona ovog slasnog voća je počela, ali kako trebamo da biramo ovo jagode na pijaci da bi one sa sigurnošću bile slatke? Donosimo vam nekoliko tajni…

Postoji približno 600 različitih vrsta jagoda koje se razlikuju po ukusu, veličini i teksturi. Prepoznajemo ih po karakterističnoj crvenoj boji prošaranoj sitnim semenkama i zelenim listovima i čvrsto pričvršćenim peteljkama. Dobro su nam poznate i šumske jagode koje su značajno manjih dimenzija, ali su zato veoma mirisne i aromatične.

Birajte zrele plodove srednjih dimenzija

Prilikom odabira jagoda treba da se odlučite na zrele plodove koji su ukusom i teksturom na vrhuncu, a ujedno su najbogatije vitaminima, antioksidansima i enzimima. Takvi plodovi su čvrsti, sjajni, intenzivne crvene boje i s čvrsto pričvršćenom peteljkom. Najboljeg su ukusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni.

Nutritivna vrednost jagoda

Jagode su veoma bogate antioksidansima. Odličan su izvor vitamina C, a sadrže i fenolne fitohemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu. Ova biljna jedinjenja osiguravaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu. Jagode sadrže voćne kiseline koje sprečavaju stvaranje i nakupljanje kancerogenih materija u želucu, a na taj način učestvuju u prevenciji karcinoma. Takođe, dobar su izvor vitamina C, kalijuma, kalcijuma, sadrže nešto gvožđa i vitamina E. Ne treba posebno napominjati da su vrlo siromašne kalorijama i zato predstavljaju idealnu namirnicu za osobe na redukcijskim dijetama i sve one koji žele uštediti na energiji i pritom telu osigurati vredne nutrijente.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime