Otvoren 13. Međunarodni pozorišni festival “JoakimInterFest”

0
Foto: Kragujevčanka

U utorak 9. oktobra zvanično je otvoren 13. Međunarodni pozorišni festival “JoakimInterFest” u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Na otvaranju se publici
obratio selektor ovogodišnjeg “JoakimInterFesta”, književnik Miloš Latinović i tom prilikom govorio o selekciji i sloganu festivala “Teatar, to je sada”. Festival je, nakon toga, zvanično otvorio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu Grada Kragujevca.

Potom je na Sceni “Joakim Vujić” izvedena prva takmičarska predstava “Mesec dana na selu” Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Borisa Leonidoviča Milgrama i produkciji Permskog akademskog teatra iz Rusije.

U okviru pratećeg programa “JoakimInterFesta” u Galeriji Joakim otvorena je izložba “Ljubomir Ubavkić Pendula – Svaka ludost beše mi igračka”, posvećena velikanu kragujevačke pozorišne scene koji je preminuo prošle godine. Na otvaranju su govorili direktor Teatra Miloš Krstović, prvakinja Teatra Nada Jurišić i jedan od autora izložbe, reditelj Marko Misirača.

“JoakimInterFest” se održava u Knjaževsko-srpskom teatru od 9. do 15. oktobra, a u zvaničnom takmičarskom programu se nalaze predstave iz Rusije, Slovenije, SAD, Hrvatske, Republike Srpske (BiH) i Srbije. Članovi stručnog žirija su glumac Zijah Sokolović, rediteljka Ivana Vujić i kostimografkinja Jelena Janjatović.

Razgovore sa stvaraocima za okruglim stolom nakon svake predstave vodi pozorišni kritičar i autor emisije “Čitanje pozorišta” Slobodan Savić.

Tokom trajanja Festivala na programu Radio televizije Kragujevac, svake večeri od 22 sata i 30 minuta biće emitovana Hronika JoakimInterFesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime