Opština Lapovo potpisala Sporazum o saradnji u projektu “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena”

0

Pomoćnik predsednika Opštine Lapovo Ivan Šišković potpisao je Sporazum o saradnji sa Klausom Šmitom, vođom Projekta “Upravljanje otpadom u konteksu klimatskih promena”.

Predstavnici gradova i opština potpisali su u juče u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Sporazum o saradnji sa Klausom Šmitom, vođom Projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“. Ispred Opštine Lapovo, Sporazum sa GIZ projektom potpisao je pomoćnik predsednika opštine Ivan Šišković.

Potpisanim Sporazumom nastavlja se sa aktivnostima na sistemskom rešavanju pitanja upravljanja otpadom u Srbiji, ublažavanju posledica klimatskih promena i razvijanju zelene ekonomije gde se otpad koristi kao sirovina, odnosno resurs.

U projektima kao što je ovaj, pored investicija, Nemačka kao evropski lider u ekologiji može pružiti iskustvo 25 godina napretka u oblasti zaštite životne sredine.

Projekat će biti realizovan na području regiona za upravljanje otpadom – Novi Sad, Kruševac i Lapovo, a za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom kao resursom, od najvećeg značaja je uključivanje lokalnih samouprava.

Projekat „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“, vredan pet miliona evra, sa rokom realizacije do kraja 2020. godine, izraz je podrške Savezne Republike Nemačke unapređenju upravljanja otpadom i jačanju nacionalnih i lokalnih kapaciteta za razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji.

Klaus Šmit je rekao da je reč o korišćenju otpada kao resursa, koji je do sada završavao na deponijama, pri čemu ukoliko radimo na tome da se od otpada zaradi, okrenućemo se ka cirkularnoj ekonomiji.

Ovaj koncept upravljanja otpadom prisutan je u Evropskoj uniji, gde je predviđeno da se do 2030. godine reciklira 65 odsto otpada, sa krajnjim ciljem da samo preostalih dva odsto otpada završi na deponijama i to kao inertni, bezopasni otpad, objasnio je on.

„Da bi Srbija mogla da vidi rezultate uloženih napora, potrebna su ulaganja velikih investicija u ovu oblast, i mi u tome želimo da pomognemo“, istakao je Šmit.

Projektom „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“ predviđa se unapređenje upravljanja otpadom u izabranim regionima tako da doprinosi ublažavanju klimatskih promena, pružajući podršku opštinama/regionima u planiranju upravljanja otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije i ublažavanja klimatskih promena, kroz uvođenje primarne separacije otpada i praksi za smanjenje biodegradabilnog otpada, uz mogućnost izgradnje malih postrojenja za kompostiranje (kapaciteta do 2000 tona).

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime