Obeležen Dan Knjaževsko-srpskog teatra

0

Dan Knjaževsko-srpskog teatra obeležen je sinoć premijernim izvođenjem duodrame “U stvari, teatar“ u režiji Andree Lazić, po tekstu Dragane Bošković. Na sceni najstarijeg srpskog pozorišta uručenjem nagrada i priznanja zaslužnim umetnicima i podsećanjem na ostvarene rezulate u prethodnih godinu dana, Knjaževsko–srpski teatar obeležio je 181. godinu postojanja.

Dan Knjazevsko-srpskog teatra 2016

Statuetu “Joakim Vujić“, najznačajnije priznanje koje Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje od 1985. godine za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, dobila je prvakinja Nada Jurišić.  Petočlani žiri koji su činili Tihomir Stanić, glumac Ateljea 212, Miloš Krstović, glumac Knjaževsko-srpskog teatra, Snežana Kovačević, kostimograf Užičkog pozorišta, Marija Soldatović, dramaturg Knjaževsko-srpskog teatra i direktor Vojo Lučić, jednoglasnom odlukom dodelio je statuetu prvakinji drame kragujevačkog teatra.

Joakimov prsten, koji se dodeljuje umetnicima za poseban doprinos u unapređenju rada pozorišta, pripao je Ivani Vujić, rediteljki i profesorki Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Medaljon sa likom Joakima Vujića, za podršku i unapređenje rada Knjaževsko-srpskog teatra uručen je kompaniji Telekom Srbija. Godišnje nagrade dobili su glumci Miodrag Pejković za ulogu dede Radeta u predstavi “Bašta sljezove boje“ i Jasmina Dimitrijević za naslovnu ulogu u predstavi “Jelisavetini jadi zbog molera“ kao i garderoberka Dragica Ilić.

U Galeriji “Joakim“ otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Knjaževsko-srpski teatar od 1835. do 2015. godine, koja vodi kroz 18 decenija kragujevačkog Teatra. Reč je o delu postavke koja je prošle godine, na 180. godišnjicu, pripremljena i premijerno prikazana u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu autorke Biljane Ostojić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime