Nemački automobilski gigant “Folksvagen” odlučio je da novu fabriku gradi u našoj zemlji!

0

U konkurenciji Bugarske, Rumunije, Turske i Severne Makedonije najveći proizvođač automobila na svetu odlučio se za Srbiju.

Dugo se govorilo da su Bugari najveći favoriti za dobijanje ove investicije , međutim volfsburška kompanija je izabrala našu državu. Očekuje je se da bi prvi četvorotočkaši iz srpskog ,,Folksvagena” trebalo da izađu već 2023. godine.

I nije tajna da su Nemci planirali da u ovom delu Evrope otvore novi pogon. To su mnogo puta i javno govorili , ali dilema je bila u kojoj zemlji. Rumunija i Bugarska su članice EU, pa se očekivalo da če se oni najpre dokopati ove investicije. Odmah posle njih , Turska je bila favorit sa tržištem od 80 miliona stanovnika.

Ipak, preformanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljski odnosi našeg državnog rukovodstva sa kolegama iz Nemačke, pretegnuli su tas na našu stranu

I ako se sa sigurnošću nemože govoriti o lokaciji buduće fabrike, na osnovu izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti promenila “krvnu sliku” naše ekonomije može se pretpostaviti da bi Šumadija mogla biti mesto nove ,,Folksvagenove” fabrike.

Nova fabrika bi trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i ona bi našem izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra.

U Srbiji bi trebalo da se proizvodi pet modela ,,Folksvagena”, “Škode” i #Seata”.

Planirano je da da fabrika ima 5.000 zaposlenih , od čega čak 650 inženjera. Ono što je, takođe veoma bitan faktor za izgradnju ove fabrike jeste i činjenica da Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih zaliha litijuma, od kog se prave baterije za elektroautomobile.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime