Na tehničkom se sve gleda, dosta automobila ne može da prođe

0

Tehnički pregled vozila je od 5. jula pooštren i veliki broj automobila ne može da ga prođe, bez obzira na starost, radnici na tehničkom kažu da se bukvalno sve gleda i da automobil mora da bude potpuno tehnički ispravan, ali i da nije tačno da se ne prolazi zbog male odnosno površinske korozije i ogrebotina.

U slučaju da automobil ne prođe tehnički pregled, njegov vlasnik ima rok od tri dana da otkloni kvar kako ne bi morao da ponavlja ceo tehnički pregled.

Prosečna starost voznog parka u Srbiji je oko 16 godina, a novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila je počeo da se primenjuje od 5. jula i predviđa rigorozniju kontrolu.

Marinković kaže da su, osim toga, glavne izmene u tome što vozilo mora da se fotografiše (pet slika) i što je trajanje pregleda mnogo duže nego pre.

“Tehnički pregled za motocikle, mopede i prikolice sada traje 15 minuta, putnička vozila pola sata i teretna 45 minuta. Mnogo je detaljniji tehnički pregled, bukvalno se pregleda sve na vozilu, od identifikacije vozila, kočionog i upravljačkog sistema, signalizacije i izduvnog sistema, spoljnog izgleda automobila. Mora auto da bude čist, ne može više da dođe kao sa njive, prljav i blatnjav”.

Kaže i da na tehničkom pregledu u AMS S-a u Ruzveltovoj ulici dva do tri vozila dnevno ne prođe tehnički, kao i da je iskustvo od 5. jula pokazalo da veoma mali procenat vozila starosti između 15 i 20 godina nije prošlo tehnički, jer su bila dobro pripremljena.

To pokazuje da nije ključna starost vozila i da je više u pitanju nemar vozača, naglasio je.

Dodaje da vozači u principu dolaze pripremljeniji nego ranije: sa novim gumama, metlicama na brisačima, potrebnom opremom u vozilu, imaju prvu pomoć kojoj nije istekao rok, imaju sijalice, prsluk, sijalicama i reflektujućim prslucima i drugo.

Agencija za bezbednost saobraćaja je upozorila vozače da ukoliko prepravljaju svoja vozila moraju da imaju odgovarajuće uverenje.

To je i ranije bilo obavezno i svaki vlasnik koji prepravlja svoje vozilo, ugrađuje gas, kuku, stavlja folije, morao je za registraciju da priloži uverenje o tome.

AMS S dva puta godišnje sprovodi akciju Ispravno vozilo – bezbedno vozilo, na više od 200 linija u Srbiji i da na tim proverama bude 30 do 40 odsto neispravnih vozila, iako je reč o odgovornim vozačima koji proveravaju ispravnost svojih vozila.

Tehnički pregled je ranije koštao između 1.200 i 1.500 dinara, a od 5. jula oko 3.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime