Modernizacija radio veze i lansirnog sistema u protivgradnoj zaštititi

0

Četvrta redovna sednica Saveta Šumadijskog upravnog okruga održana je u proširenom sastavu, jer je jedna od tema bio Izveštaj o radu Radarskog centra Bešnjaja, koji pokriva ne samo teritoriju Šumadije nego i deo Pomoravskog i Raškog orkuga, sa predlogom mera za modernizaciju radio veze i lansirnog sistema. Sednici su prisustvovali predstavnici svih opština Šumadije i grada Kragujevca, predstavnici Jagodine, Kraljeva, Vrnjačke banje, Paraćina, Ćuprije i Rekovca kao i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prema rečima Zorana Babića načelnika Centra Srbije za odbranu od grada ovo je bila sušna godina, tako da je tokom sezone zabeleženo od tri do 13 dana dejstava, najviše na području Kraljeva, a sedam dana na teritoriji Kragujevca. Na području koje pokriva Radarski centar Bešnjaja utrošeno je 597 raketa i zabeležena je šteta na 392 hektara što je svega 1,5 posto od branjene poljoprivredne teritorije, tako da možemo biti zadovoljni rezultatima.

Imamo izuzetnu saradnju sa Šumadijskim okrugom, rekao je Babić kako u nabavci protivgradnih raketa, tako i u sufinansiranju rada strelaca. Pored toga, posle 20 godina grad Kragujevac finansirao je i izgradnju puta do Radarskog centra Bešnjaja što je za naš rad od velikog značaja. Dogovorili smo se sa predstavnicima svih lokalnih samouprava da saradnju nastavimo.

Grad Kragujevac je ove godine kupio i najmoderniji motorola digitalni radio sistem koji je predstavljen članovima Saveta Šumadijskog upravnog okruga. Prema rečima Biljane Ilić – Stošić načelnika Šumadijskog upravnog okruga, taj sistem će omogućiti da strelci budu još efikasniji, a gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić uputio je poziv predstavnicima Pomoravskog i Raškog okruga da se priključe tom sistemu odnosno da nađu prostor u svom budžetu za kupovinu ručnih radio stanica svojim strelcima. Na taj način mogli bi da se umreže u sistem, tako da bi i njihove teritorije bile zaštićenije nego do sada. Kragujevac je iz budžeta grada iako nije u obavezi, izdvojio sredstva i kupio rakete čime su, istakla je Biljana Ilić – Stošić uspeli da zaštite građane, imovinu i useve.

Motorola digitalni radio sistem čiju je nabavku finansirao grad Kragujevac, kako se čulo, jedinstven je na području Srbije, a može da se menja i dograđuje. Sistem može da radi čak 72 sata bez struje. Pored tri predajnika, nabavljeno je i 70 ručnih radio stanica, od čega 35 za protivgradnu zaštitu, a ostatak za Službu hitne medicinske pomoći i najvažnije komunalne službe u gradu. Svi podaci slivaju se u Upravu za vanredne situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime