Ministar Antić: Kineska investicija obezbedila da RTB Bor bude dugoročno stabilan

0
Blic

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je RTB “Bor” do juče bio omča oko vrata Srbije a da je kineska investicija obezbedila da RTB Bor bude dugoročno stabilan.

On napominje da će Kinezi doneti profit za sve. Prema njegovim rečima, ponuda kineske kompanije “Cidin majning grup” prevazilazi sva očekivanja.

Doveli smo RTB u poziciju da bude atraktivan za svetske kompanije. U nekoliko godina smo RTB ”Bor” ucinili potpuno drugacijim nego što je bio. Svaki pokušaj privatizacije do sada je bio neuspešan, podseca ministar.

Kaže da je pobednik tendera obećao investicioni ciklus od milijardu i 260 miliona dolara, plus dvesta miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova RTB-a.

To je zaista sjajna ponuda. I druga ponuda je bila sjajna, obe su napravile da tender bude uspešan. Rusi su imali manji investicioni program i tražili su manji broj procenata, ističe  ministar Antić, dodajući da je RTB “Bor” strateški značajna kompanija za Srbiju.

On navodi da “RTB” ima veliki uticaj na ekonomiju zemlje i da je njegov značaj za istočnu Srbiju fantastičan.

Ova investicija je obezbedila da RTB ”Bor” bude dugoroco stabilan i da kapitalno učestvuje u našoj industrijskoj proizvodnji. U ovom trenutku on ucestvuje sa 0,8 odsto u ukupnom BDP-u. Ocekujem da nakon šeste godine, kada se završava investicioni ciklus, učešce poraste na više od dva odsto, napominje Antić.

Kaže da svaki novi rudnik obezbeđuje novu infrastrukturu i veci kvalitet života u našoj zemlji.

Ovo je najveca stvar za istočnu Srbiju i ljude koji tamo žive i rade. Mi smo u prvoj fazi zakucali 5.000 radnih mesta i tražimo da se toliko zadrži. Tražili smo i da se uđe u nove investicije, a ta nova proizvodnja sigirno će zahtevati nova radna mesta, objašnjava ministar Antić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime