Međunarodni forum javne diplomatije: Kragujevac učesnik “Dijaloga na Volgi”

0
Info KG

Međunarodni forum javne diplomatije “Dijalog na Volgi: mir i uzajamno razumevanje u 21. veku“, peti po redu, okupio je u Volgogradu predstavnike 20 delegacija iz različitih zemalja. Održana je i 29. Generalna skupština Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira. Predstavnici grada Kragujevca su bili Bojan Pavlović, načelnik Odeljenja za unutrašnju i međunarodnu saradnju i poslove protokola i Katarina Babić, viši kustos u Spomen-parku Kragujevački oktobar.

Među učesnicima foruma su bili šefovi gradova pobratima Volgograda, najviši zvaničnici najvećih međunarodnih i međuregionalnih udruženja, ruski i strani predstavnici vlade, nauke, javnosti, poznati stručnjaci  i novinari. U okviru Foruma je održana i 29. Generalna skupština Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira.

Pozdravljajući goste, gradonačelnik Andrej Kosolapov je naglasio da je glavni zadatak učesnika Međunarodnog foruma i Generalne skupštine održavanje dijaloga između predstavnika različitih zemalja u ime jačanja mira širom sveta.

“Lepo je ponovo se sresti sa starim prijateljima koji već pet godina učestvuju u Međunarodnom forumu javne diplomatije, a posebno je prijatno videti sve više i više novih učesnika na tako važnom događaju”, rekao je Kosolapov.

Na sastanaku Izvršnog odbora Asocijacije razmatrana su ključna pitanja organizovanja i održavanja 29. Generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova – vesnika mira. Konkretno, usvajanje zajedničke konačne rezolucije o rezultatima V Međunarodnog foruma javne diplomatije “Dijalog na Volgi: mir i uzajamno razumevanje u 21. veku“.

Volgograd je danas pobratim sa 45 ruskih i stranih gradova. Tokom posleratne istorije, stanovnici Volgograda bili su aktivni inicijatori i učesnici u međunarodnim kontaktima. 1987. godine, odlukom generalnog sekretara UN – a, Volgograd je dobio nagradu, zvanje grada vesnika mira.

Predstavnici grada Kragujevca na zasedanju Generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira i Foruma “Dijalog na Volgi“ su bili Bojan Pavlović, načelnik Odeljenja za unutrašnju i međunarodnu saradnju i poslove protokola i Katarina Babić, viši kustos u Spomen-parku Kragujevački oktobar.

Predstavnici Kragujevca su kao panelisti učesvovali na okruglim stolovima održanim u okviru Međunarodnog foruma “Dijalog na Volgi“. Bojan Pavlović je održao prezentaciju “Unapređenje saradnje i mirovni proces – Kragujevac (Srbija) i Ingolštat (Nemačka)“ i predstavio modalitete i rezultate saradnje dva partnerska grada. U okviru okruglog stola posvećenog kulturi i međunarodnim odnosima u 21. veku Katarina Babić je održala prezentaciju “Spomen – park Kragujevački oktobar: kolektivno sećanje i kulturni identitet“.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime