Medicina na korak od krvnog testa za otkrivanje raka!

0
Foto: Baltimore Sun

Naučnici su napravili veliki korak prema jednom od najvećih ciljeva moderne medicine – univerzalnom krvnom testu za otkrivanje ćelija raka. Tim sa Univerziteta „Džons Hopkins“ uspeo je da razvije metod za otkrivanje osam uobičajenih oblika raka putem krvnog testa.

Njihova namera je da se razvije prosti test, koji bi mogao da se radi na godišnjem nivou i kojim bi bilo moguće otkriti ćelije raka u ranoj fazi, pre nego što se pojave simptomi. Time bi, prema njihovim rečima, bilo spaseno mnogo života.

Stručnjaci su, ipak, za sada oprezni i iako je ovo veliki proboj, kažu da je potrebno još vremena da se proceni tačna efikasnost u otkrivanju raka u ranoj fazi.

Tumori oslobađaju sitne tragove njihove mutirane DNK i proteina, koji dospevaju u krv. Test nazvan “CancerSEEK” traži mutacije u 16 gena i osam proteina uobičajenih za prisustvo ćelija raka.

Istraživanje je sprovedeno na 1.005 pacijenata sa nemetastaziranim rakom jajnika, jetre, želuca, pankreasa, jednjaka, debelog creva, pluća i dojke.

Ukupno, testovi su imali oko 70 odsto uspešnost kod otkrivanja raka.

„Polje ranog otkrivanja je ključno i rezultati su veoma ohrabrujući. Mislim da će ovo imati velikog uticaja na smanjivanje smrtnosti od kancera“,istakla je doktor Kristijan Tomaseti, sa Univerziteta „Džons Hopkins“.

Ono što je posebno ohrabrujuće jeste što za pet od osam oblika raka, na kojima su testovi obavljani, ne postoje načini ranog otkrivanja. Primera radi, rak pankreasa skoro da nema simptome i najčešće se otkriva u veoma kasnoj fazi, a četiri od pet pacijenata umire.

„Otkrivanje tumora kada mogu da budu hirurški odstranjeni razlika je između života i smrti“, ističe Tomaseti.

“CancerSEEK” sada će biti isproban na ljudima kojima još nije dijagnostikovan rak, a stručnjaci smatraju da će to biti pravi test za novu metodu.

„Mi zamišljamo da ovo postane uobičajeni krvni test, koji bi mogao da se obavi svake godine“, navodi Tomaseti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime