Marija Šerifović

0

Marija Šerifović je srpska pop pevačica i jedina pobednica Evrovizije. Rođena je 14. novembra 1984. godine u Kragujevcu. Završila je gimnaziju i nižu muzičku školu u ovom gradu, a najveći problem joj je predstavljala matematika zbog koje je njena majka napustila školovanje. Jednom prilikom, kada je izvukla prelaznu ocenu, dovela je trubače da to proslavi.

Talenat za muziku je nasledila od majke Verice koja je interpretator etno muzike i bake i deke koji su pevali starogradske pesme. Kada je imala 12 godina, prvi put je nastupila na festivalu „Deca pevaju hitove“ sa pesmom „I will always love you“. Osvojila je prvo mesto i bila zapažena zahvaljujući snažnoj interpretaciji i neobičnom izboru. Nakon završene srednje škole se preselila u Beograd i upisala studije menadžmenta.

Na sebe je skrenula pažnju snažnim vokalom, kvalitetnom muzikom i opuštenim stilom odevanja. 2004. godine je osvojila prvo mesto na Budvanskom festivalu sa pesmom „Bol do ludila“ za koji će kasnije snimiti i spot. 2005. godine je bila sedma na Beoviziji sa pesmom „Ponuda“ i prva na Radijskom festivalu sa pesmom „U nedelju“. Pripale su joj nagrade stručnog žirija, novinara, kolega, publike, kao i specijalna priznanja iz regiona. Snimila je i singl „Agonija“ koji je naišao na dobar prijem kod publike. 2006. godine je objavila drugi album „Bez ljubavi“. Na festivalu u Vrnjačkoj banji je nastupila sa pesmom „Dugo“ i osvojila je nagradu za interpretaciju. 2007. godina je bila najuspešnija u dotadašnoj Marijinoj karijeri, a obeležili su je događaji o kojima svaki pevač sanja. 21. februara je održala svoj prvi koncert u Sava centru, a samo nekoliko dana kasnije, 8. marta, je pobedila na Beoviziji sa pesmom „Molitva“.

Što se Marijinog privatnog života tiče, mnoge detalje je otkrila u autobiografskom filmu „Ispovest“ koji je premijerno prikazan 27. novembra 2013. godine u Beogradu. U njemu je priznala da je homoseksualne orijentacije i tako je postala prva javno deklarisana LGBT pevačica u Srbiji. Osim toga, film govori i o lošem odnosu koji ima sa ocem Rajkom Šerifovićem. Pošto se on još dva puta ženio, Marija ima dva polubrata, Dušana koji je 2013. godine preminuo posle teške bolesti i Danijela Pavlovića koji je bio jedan od učesnika takmičenja „Operacija trijumf“. U prvom delu filma je pričala o ocu, nasilniku, kockaru i alkoholičaru, koji ju je maltretirao, a zatim i ostavio majku kada je bila u devetom mesecu trudnoće. Kada su se roditelji razveli, pripala je ocu jer je Verica proglašena za narkomanku i nepodobnu osobu da se brine o detetu. Marija smatra da joj je otac svojim porocima uništio detinjstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime