Lokalna samouprava od 2016. finansirala 45 vantelesnih oplodnji

0
InfoKG

Lokalna samouprava je od januara 2016. do sada finansirala vantelesnu oplodnju za oko 45 parova i u tom periodu je rođeno pet beba. To je potvrdila član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Tokom 2016. za finansiranje vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave zahteve je podnelo 30 parova, a doneto je 29 pozitivnih rešenja. Te godine su rođene tri bebe. U 2017. godini osam parova je podnelo zahtev i isto toliko je i odobreno, tada su rođene dve bebe. Od početka ove godine odobreno je osam zahteva, a dva su u procesu odobravanja. Očekujemo da u martu 2019. bude rođena još jedna beba”, izjavila je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Odluka o finansiranju vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave stupila je na snagu 1. januara 2016. godine. Prvobitno je finansiran treći pokušaj, ali je ta odluka preinačena sredinom jula 2016. na sednici Skupštine grada, zbog usklađivanja sa izmenama propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja i novog Zakona o opštem upravnom postupku. Od tada lokalna samouprava finansira četvrti pokušaj, za parove koji su prethodno bezuspešno iskoristili tri pokušaja o trošku države do 42 godine. Ovom odlukom prvobitno su za vantelesnu oplodnju o trošku grada mogle da konkurišu žene od 40 do 44 godine starosti, koje do sada nisu koristile tu mogućnost o trošku države. Međutim, u martu ove godine Skupština grada je podigla starosnu granicu kod žena na 45 godina pri ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju.

Iz gradskog budžeta je ove godine za finansiranje vantelesne oplodnje izdvojeno četiri miliona dinara. Maksimalni iznos finansijskih sredstava na koji parovi mogu da računaju je 250.000 dinara. Podsetimo i da je za te namene 2016. bilo opredeljeno 10 miliona, a prošle godine pet miliona dinara. Iznos opredeljenih sredstava iz gradske kase za ove namene je, prema rečima Gordane Damnjanović, usklađivan sa zainteresovanošću parova.

Zainteresovani parovi za vantelesnu oplodnju o trošku grada Kragujevca sve informacije mogu dobiti u Gradskoj upravi za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime