“Lada” među najpopularnijim vozilima u svetu

0

“Lada” se našla na svetskoj listi najprodavanijih vozila u prvom polugodištu, saopštio je “Avtostat”, pozivajući se na analitičku agenciju “Fokus 2 muv”.

Na rang-listi ruska kompanija zauzima 50. poziciju. Od januara do juna u čitavom svetu prodato je 149.500 automobila te kompanije, što je za 11,8 odsto više nego prošle godine. Pritom, na rusku kompaniju otpada 0,3 odsto svetske prodaje. Njeni bliski susedi po rejtingu su brendovi kao što su „Kadilak“, „Rouv“, „Mini“ i BJD, čiji pokazatelji iznose od 167 do 185 hiljada prodatih vozila.

Lider svetskog tržišta postala je „Tojota“ sa 4,28 miliona prodatih automobila (+ 4,4%) u prvom polugodištu 2017. godine. U prvu trojku su ušli i „Folksvagen“ (3,22 miliona prodatih automobila; + 1%) i „Ford“ (3,06 miliona prodatih automobila; — 2,2%).

„AvtoVAZ“ je počeo proizvodnju „Lade“ 1966 godine. Ranije su taj naziv nosila vozila samo koja su išla za izvoz, dok su za unutrašnje tržište proizvođena automobili pod imenom „Žiguli“. Vlasnici kompanije su „Rosteh“ i „Reno-Nisan“.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime