Kragujevac: Šumadija sajam u štrajku

5

Zaposleni na Šumadija sajmu u Kragujevcu od danas su u generalnom štrajku tražeći isplatu šest plata, overu zdravstvenih knjižica i rešavanje statusa firme, a iz samostalnog sindikata najavljuju tužbu protiv gradonačelnika Radomira Nikolića.

Sumadija sajam

Odluku o štrajku donela su oba sindikata, samostalni i nezavisni, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je od gradske uprave, koja je osnivač, zatraženo ispunjenje zahteva do 10. aprila, u suprotnom radikalizovaće protest.

Predsednik samostalnog sindikata Radivoje Bulatović rekao je da su zaposleni poslednji put primili platu 1. marta za septembar prošle godine, a knjižice im nisu overene mesecima.

“Na sastanku krajem januara sa gradonačelnikom i članom Gradskog veća za privreda obećano nam je da niko neće ostati bez posla, da će nam biti overene knjižice i da će se nastaviti sa subvencijama, što nije ispunjeno”, rekao je Bulatović.

Šumadija sajam je do prošle godine od grada dobijao subvencije u iznosu od 30 miliona dinara na godišnjem nivou, a u sastavu ovog preduzeća su i dečje odmaralište na Kopaoniku, dva restorana, kao i izbeglički centar “Trmbas”.

Imajući u vidu da je na Šumadija sajmu u toku sajam nameštaja, Bulatović je objasnio da se štrajk odvija uz minimum procesa rada što znači, kako je dodao, da od 97 radnika, 30 odsto radi.

Rade zaposleni u odmaralištu na Kopaoniku, restorani ne rade, od šest zaposlenih u marketingu radi samo jedan, a u sajamskim halama od 12 zaposlenih dvoje radi, dodao je Bulatović.

Bulatović je najavio i tužbu protiv gradonačelnika Nikolića u narednih deset dana zato što je na poslednjoj sednici skupštine rekao da su se na Šumadija sajmu bavili “bahanalijama i kuplerajem”.

On je negirao da to preduzeće duguje miliona evra, kako se čulo na nedavno održanoj sednici skupštine i naveo da iznose 56 miliona dinara prema poveriocima.

Upitan zbog čega se došlo u situaciju da profitabilno preduzeće duguje, Bulatović je rekao da i Šumadija sajam potražuje dugovanja, kao i da su najjeftiniji sa cenom zakupa sajamskih hala, kao i da se za sajamske manifestacije ne plaćaju parking prostor i ulaz.

On je dodao i da se najviše zarađivalo od odmarališta na Kopaoniku, kao i da su zaposleni, kojima se duguje šest plata za proteklih šest meseci, smanjili blokadu računa sa 30 na 11 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

5 KOMENTARI

    • Je li i u Šumadija sajmu vozi autobus kao u Autosaobraćaju gde je bio deo organizovane grupice okupljene oko bivšeg gradonačelnika i njegovog strica Milutina – šefa autobuske stanice koja više ne postoji kao i Autosaobraćaj?

    • Nema više prijatelja Verka da padne neki dobar biznis! Radomire sramota da te bude ne misliš na čoveka koji je obezbedio i praunuke.

  1. Pa ovde je nacrtano da je ovo politički potez, u toku je sajam nameštaja, znači da treba da rade i zarade, ne oni štrajkuju. Ljudi koji žele propast nikada mi nisu bili jasni.

  2. Je li vama u Kragujevcu na birou nema ljudi? Danas kada ima posla on štrajkuje, a sutra kada ne bude bilo oni će da ispijaju kafe dok prođe radno vreme, neka idu oni malo kući da odmore lepo, a mi sa biroa ćemo da radimo za te pare i uslove četvoronoške. Kakva bahatost i bezobrazluk!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime