Kosovo: Situacija krhka i složena

0

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj se razmatra najnoviji Izveštaj generalnog sekretara UN.

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj se razmatra najnoviji Izveštaj generalnog sekretara UN, a u fokusu zasedanja jeposlednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Srbiju na sednici, koja se održava na 20. godišnjicu od usvajanja Rezolucije 1244, predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

SANTOS: OSOBLjE UN UŽIVA IMUNITET OD HAPŠENjA

Osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, a vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, rekao je danas podsekretar UN za pravna pitanja Miguel de Serpa Santos.

Ukoliko do hapšenja ipak dođe, oni moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN, rekao je Santos na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Kako je objasnio, poseban imunitet službenika Unmika nastavlja se i pošto oni završe svoj mandat.

Imunitet od pravnog procesa postoji radi interesa Unmika, a ne radi koristi samog pojedinca, rekao je Santos i dodao da jedino generalni sekretar ima pravo da ukine imunitet

Lokalne vlasti pre nego što preduzmu bilo kakvu pravnu akciju protiv nekog pripadnika Unmika moraju da obaveste generalnog sekretara, a u ovom slučaju njegovog specijalnog predstavnika Zahira tanina i to na sasvim precizan način, objasnio je on.

Kako je dodao, dvojica pripadnika Unmika, ruski državljanin Mihail Krasnoščekov koji je bio šef kancelarije u Zubinom potoku, kao i jedan kosovski Srbin angažovan takođe u Zubinom potoku.

Santos je naglasio da je rezolucija 1244 na osnovu koje je formiran Unmik i dalje na snazi.

Njihovo hapšenje “nije u skladu sa privilegijama i imunitetom koje ima osoblje Unmik. Oni su bili na službenom angažmanu da nadgledaju policijske akcije na severu Kosova”, rekao je on.

TANIN: SITUACIJA KRHKA I SLOŽENA

Situacija na KiM ponovo je došla do krhkog momenta i veoma je složena, ocenio je danas šf UNMIK-a zahir Tanin.

On je na sednici SB UN rekao da se današnja sednica održava sa godišnjicopm donosenja Rezolucije 1244 i dodao da je u poslednjih 20 godina bilo vidljivog napretka, ali da je u nedostatku istinskog i neophodnog međusobnog angažovanja strana u ovom sukobu, situacija ne samo i dalje krhka, već može i da sklizne unazad.

“To se često i dešavalo. Produktivna angažovanost Beograda i Prištine nedostaje još od jeseni 2018, i iako je mnogo pažnje usmereno na svakodnevne rasprave i provokacije, to nisu jedini faktori koji trenutno komplikuju pokušaje povratka pregovorima”, rekao je Tanin.

Prema njegovim rečima, taksa od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe, koju je Priština nametnula prošlog novembra i dalje je na snazi uprkos skoro jednoglasnog zahteva međunarodne zajednice za njeno ukidanje i dodao da je stav Beograda da ukidanje uvoznih tarifa nametnutih prošle godine predstavlja minimum uslova za nastavak razgovora pod okriljem EU.

“Lideri u Prištini su takođe postavili uslove, mada ne uvek i uz jednoglasan stav. Stvoren je pregovarački tim Prištine, ali se još čeka na pojašnjenje njegovih odgovornosti. Da ove složene nijanse svedemo na samo jednu ocenu, ona bi glasila: mnogobrojni nedosledni javni signali sprečili su sve napore na postizanju pune angažovanosti obeju strana u jednom definitivnom procesu”, rekao je Tanin.

On podseća da u takvim okolnostima lideri svih strana moraju da izvrše svoju odgovornost da ovu složenu situaciju udalje od ozbiljnijih eskalacija ističući da je neophodno angažovanje bez preduslova i ultimatuma, kako bi se ponovo uspostavili uslovi za dalji nastavak političkog dijaloga.

TANIN: VLASTI U PRIŠTINI NISU POŠTOVALE IMUNITET NAŠEG SLUŽBENIKA

Šef UNMIK-a Zahir Tanin izjavio je da vlasti u Prištini tokom akcije policije i specijalnih jedinica ROSU na severu KiM 28. maja, nisu ispoštovale važeći imunitet dva člana osoblja UNMUK-a koji su uhapšeni i pretučeni tom prilikom.

On je na sednici Saveta Bezbednosti UN rekao da su tom prilikom nepropisno izvršeni pretres i zaplena imovine UN, u suprotnosti sa svim relevantnim zakonima i imunitetima Organizacije.

Prema njegovim rečima, uprkos zahtevima UNMIK-a organi u Prištini dele veoma malo relevantnih i činjeničnih dokaza sa Ujedinjenim nacijama o hapšenju i povređivanju osoblja.

“Istovremeno, kosovski organi su izdali saopštenja u štampi, kao i u dopisima upućenim državama članicama UN. Ove informacije nisu utemeljene na adekvatnim dokazima, suprotne su našim dosadašnjim saznanjima i ne sadrže činjenice koje su ključne za objektivnu istragu. Uznemiren sam očiglednom činjenicom da su oba naša radnika očigledno podvrgnuta prekomernoj upotrebi sile i maltretirana nakon što ih je policija uhapsila, pri čemu su zadobili povrede koje iziskuju bolničko lečenje. Ovo je pitanje koje će biti suštinska komponenta istrage koju smo pokrenuli”, rekao je Tanin.

Kako kaže, bio je rpimoran da uputi više poziva za neodložno oslobađanje osoblja UN, kao i na poštovanje njihovih prava i imuniteta, što ne bi bilo neophodno da su organi vlasti poštovali imunitet pripadnika UNMIK-a.

On je dodao i da je nakon što je član osoblja prebačen s Kosova na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za “personu non grata”, doktrinu koja se, kako kaže, ne primenjuje na člčanove osoblja UN ili u vezi sa njima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime