Koliko kafe i kada trebamo da popijemo kako bismo bili maksimalno produktivni?

0

Naučnici koji rade za američku vojsku shvatili su koliko treba piti kafe i u koja vreme kako bi nas maksimalno razbudila.

Kafa je najzastupljeniji stimulans na svetu i slično kao i mi, vojska koristi taj omiljeni crni napitak kako bi vojnici bili „budni i maksimalno delotovorni“. Međutim, vreme u koje pijemo kavu ključno je za vrhunske rezultate – ako je popiješ prerano, dejstvo će prebrzo ispariti, a ako je popiješ prekasno – možda ćeš biti budna duboko u noć.

Ali, nedavno je Medical Research and Materiel Command’s Biotehnology High Performance Computing Software Applications Institute (BHSAI) razvio algoritam koji može pružiti rešenje tog problema. Uskoro će predstaviti aplikaciju „2B-Alert“, u koju će se uneti podaci o snu i količini popijenog kofeina, a zatim ćemo dobiti „raspored kofeina i spavanja“.

Istraživači se nadaju kako će aplikacija biti korisna studentima koji pripremaju ispite, pilotima, vozačima i svakome ko planira neku aktivnost za koju trebad a bude skocentrisan. „Otkrili smo da s pomoću našeg algoritma – koji određuje kada i koliko kofeina treba popiti – možemo poboljšati budnost do 64 odsto i to konzumacijom uobičajene količine kofeina“, objasnio je jedan od autora aplikacije, dr. Jaques Reifman. „Naš algoritam je prvi alat koji pokazuje kako da dozirte kofeina, a da vam se pritom poveća budnost u najpotrebnijem vremenu“, kaže dr. Reifman.

Međutim, aplikacija neće uzimati u obzir kvalitet kafe koju pijemo, ali kako god – jedva čekamo!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime