Kineski Huawei uplašio Trampa, zabranjuje saradnju sa ovom kompanijom

0

Da li je dolazak u sam vrh kineske kompanije Huawei zasmetao Americi ili pak uplašio predsednika Trampa ostaje da nagađamo.

Prema pisanju Rojtersa očekuje se da predsednik Amerike Donald Tramp ove nedelje potpiše zabranu američkim kompanijama da upotrebljavaju telekomunikacijsku opremu koju proizvode kompanije koje predstavljaju rizik nacionalne sigurnosti, čime se otvara put zabrani poslovanja sa kineskom kompanijom Huawei.

Zabrana, koja neće imenovati konkretne države ili kompanije, razmatra se više od godinu dana, ali je u više navrata odlagana, tvrdi izvor Rojtersa, tražeći da se ne imenuje jer su pripreme ostale poverljive. Mogla bi se ponovo odložiti, rekao je on.

Zabrana bi se pozvala na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlašćenjima, koji daje predsedniku ovlašćenje da reguliše trgovinu kao odgovor na vanrednu situaciju na nacionalnom nivou koja preti SAD.

Ako zabrana bude potpisana, odvešće Kinu i SAD u osetljive odnose, budući da dve najveće svetske ekonomije povećavaju tarife u borbi za ono što američki zvaničnici nazivaju kineskim nepoštenim trgovinskim praksama.

Vašington veruje da bi oprema koju je proizvela Huawei Technologies Co Ltd, treći najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, mogla da koristi kineska država da špijunira, što je Huawei u više navrata negirao.

Bela kuća i Ministarstvo trgovine SAD odbili su da komentarišu.

Zadužen za javno informisanje kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Shuang izjavio je tokom konferencije za novinare koja je u sredu održana u Pekingu da SAD “zloupotrebljavaju svoju nacionalnu moć” da “namerno zamrljaju” i uguše određene kineske kompanije.

“Ovo nije časno”, rekao je on.

“Pozivamo SAD da prestanu da koriste izgovore vezane za bezbedonosna pitanja da bi neopravdano potisnuli kineske kompanije koje legalno posluju u SAD.”

SAD aktivno lobira kod drugih država da ne koriste opremu kompanije Huawei, nazivajući 5G mrežu sledeće generacije “nepouzdanom”.

Tramp je u avgustu potpisao zakon koji je zabranio vladi SAD da koristi opremu kineskih kompanija Huawei i ZTE.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime