Izložba autorskih radova „Kostim od skice do scene“

0
Glas Šumadije

„Kostim od skice do scene“, izložba autorskih radova Jelene Janjatović, kostimografkinje  Knjaževsko-srpskog teatra, otvorena je u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu i trajaće do 30. septembra.

Izložba prikazuje proces nastanka kostima, jednog od najvažnijih vizuelnih elemenata pozorišne predstave kao celine.

Kostim ne čine lepi materijali ili puko odslikavanje vremena u kome se radnja dešava. Njegova svrha je da dočara suštinu likova kroz odeću. Ono što gledaoci vide na sceni, kada se podignu zavese, veliko je finale dugotrajnog procesa koji počinje čitanjem teksta, razmenom ideja, kreiranjem skica i na samom kraju, izradom kostima. Kompleksno je objediniti vizije reditelja, izražajnost glumaca koji oživljavaju likove, scenografiju,  svetlo, muziku, scenski pokret i  lični doživljaj predstave.   Naročito me raduje kada pred sobom imam kreativni izazov da kostimom poznate tekstove “premestim” u drugačiji, neočekivani kontekst  zadržavajući pri tome poruke i simboliku dela, rekla je Jelena Janjatović, autorka.

Na izložbi,  koju je otvorio reditelj Marko Misirača izložene su skice, fotografije i kostimi iz šest predstava Knjaževsko–srpskog teatra: „Seobe”, „San letnje noći”, „Čovek, zver, vrlina”, „Kontumac”, „Čudo po Joakimu“ i „Pinokio“.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime