GRADIĆE SE TOPLODALEKOVOD Projekat težak 190 miliona evra!

0

Nakon više decenija nastavlja se izgradnja toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd, vrednog oko 190 miliona evra, i to sa kineskim partnerima, sa kojima će naša država potpisati ugovor na predstojećem Samitu inicijative „Kina + 16” u Budimpešti.Kako je objasnio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, reč je o najkvalitetnijem i najznačajnijem projektu za naš energetski sistem, koji će smanjiti energetsku zavisnost Srbije, a „Beogradske elektrane“, kao nosilac tereta zajma, taj dug će otplatiti u roku od sedam godina.

– Toplodalekovod koji će spojiti Termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu sa „Beogradskim elektranama“ u Novom Beogradu smanjiće energetsku zavisnost jer će postrojenja koja sada rade na gas koji uvozimo biti zamenjena energijom koja se proizvodi u Srbiji – objasnio je Antić.

On je istakao da će „Beogradske elektrane“ same otplatiti taj projekat.
– Nakon realizacije projekta godišnji finansijski efekat za „Beogradske elektrane“ biće oko 45 miliona evra, te će ta kompanija otplatiti zajam iz zarade koju će ostvariti – napomenuo je Antić i podsetio da je projekat tog toplodalekovoda započet još devedesetih godina, a nakon 2000. je potpuno obustavljen.

Mahmud Bušatlija, stručnjak za razvoj i investicije, precizira da je još osamdesetih godina taj toplodalekovod isplaniran.

– Kada je počeo da se radi, negde do 1995. je stigao skoro do Novog Beograda. Međutim, promene su dovele do toga da su se radovi usporili, da bi 2001. godine jedna od odluka tadašnje vlade bila da se prekine taj projekat, čak je predlagano i da se demontira ono što je do tada bilo napravljeno. Time je podosta štete napravljeno – ističe on.

Bušatlija ocenjuje da je dobro što se ponovo kreće u realizaciju tog projekta, jer je višestruko koristan.

– Izuzetno je koristan. Primera radi, mi sada toplu vodu bacamo u Savu, čime s jedne strane remetimo mikroklimu, a s druge strane imamo ogromne gubitke. Jer toplu vodu najpre moramo da stvorimo, ona napravi struju, i umesto da je posle dodatno iskoristimo kao sav normalan svet, mi je bacamo, što je velika šteta jer pola Novog Beograda može da se greje od te vode – napominje Bušatlija.

Inače, govoreći o predstojećem Samitu „Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope”, Antić je istakao da je Srbija za pet godina taj mehanizam saradnje iskoristila na najbolji način, i podsetio da je Srbija iz tog programa „povukla” više milijardi dolara u najrazličitijim infrastrukturnim projektima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime