Grad Kragujevac izdvojio 400 miliona dinara za neophodnu infrastrukturu u najugroženijim MZ

0

Nevreme koje je u nedelju popodne zahvatilo područje Kragujevca najviše problema prouzrokovalo je u prigradskim naseljima, gde su poplavljena dvorišta i stambeni objekti, a u ulicama koje nisu asfaltirane voda je odnela kameni materijal. Zbog toga su petoj, vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije, prisustvovali i predstavnici mesnih zajednica koje su najugroženije Grošnica, Ždraljica, Beloševac, Ilićevo, Erdeč i Veliko Polje.

Sektor za vanredne situacije, kako je rečeno, primio je 170 poziva građana. Sve raspoložive ekipe, javno – komunalnih preduzeća „Šumadija“, „Vodovod i kanalizacija“, Vatrogasno – spasilačke jedinice i Uprave za vanredne situacije su na terenu i postupa se po prioritetima. Kao posledica udara groma izbilo je i nekoliko požara. Aktivirano je i klizište u neposrednoj blizini škole „Natalija – Nana Nedeljković“ u Grošnici. Nijedan ljudski život nije ugrožen.

Imali smo tešku situaciju, reke i potoci se nisu izlili, ali je najveći problem sa kišnom kanalizacijom, problem su strme i neasfaltirane ulice, nedostatak kišne kanalizacije i to je nešto što nam se za mesec dana dešava već drugi put, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Zbog toga je odlučeno da se 400 miliona dinara, opredeljenih za asfaltiranje i revitalizaciju puteva u celom gradu, preusmeri na rešavanje kritičnih tačaka u prigradskim naseljima koja su tokom juna imala najviše problema. Zakazan je i hitan sastanak sa predstavnicima JP Urbanizam, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Preduzeća za puteve, kako bi inženjeri odmah krenuli sa projektovanjem tamo gde je potrebno proširenje kišne kanalizacije ili instaliranje nove, kao i tamo gde je potrebno hitno asfaltiranje, čim se za to steknu uslovi.

Nikolić se tom prilikom zahvalio građanima koji su imali strpljenja sve ove godine, svim sugrađanima koji su se danas priključili ekipama na terenu, ali i pripadnicima stručnih službi koje su danas požrtvovano radile. Imali smo sreću da ljudski životi nisu bili ugroženi i nadam se, kazao je Nikolić, da ćemo u narednom periodu, kako budemo rešavali prioritete imati sve manje problema posle ovakvih padavina.

Inače, prema podacima Radarskog centra Bešnjaja danas je ispaljeno čak 220 raketa. Grad će, prema rečima Radomira Nikolića, u saradnji sa Radarskim centrom Bešnjaja u najkraćem mogućem roku pripremiti tender za nabavku novih raketa, a u međuvremenu biće obavljena preraspodela raketa iz stanica koje u nedelju nisu imale dejstva.

Mi smo uradili sve što je moguće da modernizujemo taj sistem i za ovu godinu planiramo nabavku automatske stanice u Ljubičevcu, sredstva su budžetirana i verujem da ćemo imati tu stanicu do kraja godine. U međuvremenu, u sradnji sa državom, zanovićemo i modernizovati sve protivgradne stanice na našoj teritoriji. S obzirom na to da je RHMZ izdao upozorenje na jake pljuskove do 27. juna JKP „Šumadija“ je naloženo da džakove sa peskom dostavi u sve mesne zajednice gde postoji potencijalna opasnost za ozbiljnije probleme.

Štab za vanredne situacije podseća sugrađane da se intervencija izbacivanja vode pumpama iz poplavljenih kuća prijavljuje na broj 193 ili Operativnog centra Sektora za vanredne situacije na broj 1985. Šteta od nevremena prijavljuje se u mesnoj zajednici ili popunjavanjem obrasca koji se preuzima na kružnom šaletru u Gradskoj upravi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime