FAP ozdravio i radi za Vojsku

0

Završen sveobuhvatni postupak reorganizacije pribojske fabrike uz pomoć Vlade..Država dugove od oko 8,7 milijardi konvertovala u akcije preduzeća.

DRŽAVA je, uz potrebe Vojske Srbije, omogućila da pribojski FAP dobije šansu za novi početak.Posle kompleksnog i više puta prolongiranog završetka okončanja postupka Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), odlukom Apelacionog suda u Beogradu ovaj postupak je okončan potvrdom pravosnažnosti. Svi dugovi FAP-a, u iznosu od oko 8,7 milijardi dinara, konvertovani su u akcije ovog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uslovi da preduzeće na zdravim osnovama započne svoj povratak na tržište, kao deo odbrambene industrije Srbije.

U sveobuhvatnom postupku reorganizacije uz pomoć Vlade Srbije, najveći poverioci koji su činili uglavnom državni fondovi prihvatili su konverziju potraživanja, a država je uspela da izmiri oko 100 miliona evra duga.

– FAP, a samim tim i Priboj, dobio je šansu za novi početak na održivim i realnim osnovama. Država će uz pomoć Vojske Srbije, namenske industrije, Mašinskog i drugih fakulteta i instituta, imati opet svoj vrhunski kamion i srpski proizvod – kazao je prvi čovek opštine Priboj Lazar Rvović.

Prema njegovim rečima, posle višedecenijskog ciljanog uništavanja srpske privrede, čija je jedna od posledica i sunovrat FAP, država je dala primer odgovornog pristupa prema našim preduzećima ali i građanima.

ŠANSA Srbo Kaličanin

U toku postupka reorganizacije Vlada je uložila i 2,5 miliona evra u opremu i mašine kako bi FAP mogao da obavlja remont i proizvodi vozila za Vojsku Srbije, do okončanja postupka i planiranog uključenja fabrike u odbrambenu industriju Srbije u sledećoj godini.

– Trenutno se radi o 20 kamiona za Vojsku Srbije, a prvih 10 vozila biće završeno i predato VS u prvoj nedelji decembra. Preostalih deset kamiona biće završeno do kraja ove godine – ističe savetnik direktora FAP Srbo Kaličanin.

KAMIONI I ZA STRANCE

PREMA ranijim izjavama direktora Ranka Vukovića, u FAP se trenutno radi i 40 kamiona za domaće i strane kupce. Takođe, u toku su ozbiljni pregovori sa kupcima iz Alžira i Egipta. Na ovim poslovima u fabrici je angažovano oko 270 radnika, a posle povećanja obima posla biće zaposleni i novi radnici po ugovoru o delu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime