Električni Volvo kamioni stižu 2019.

0
© Ilustracija

Kompanija Volvo kamioni počeće da prodaje električna teretna vozila u Evropi već sljedeće godine, a u 2020. kamioni na struju ovog proizvođača pojaviće se i na sjevernoameričkom tržištu.

Švedski proizvođač kamiona smatra da će uvođenje teretnih vozila sa pogonom na struju značajno podići kvalitet života u urbanim sredinama, jer će se smanjiti buka i zagađenje vazduha koje uzrokuju današnji kamioni sa pogonom na fosilna goriva.

Kompanija Volvo kamioni takođe tvrdi da je prevoz tereta “na struju” jedan od poželjnih održivih transportnih rješenja za budućnost.

Iako najava uvođenja Volvo električnih kamiona u saobraćaj stiže poslije premijere Teslinog kamiona na struju, Šveđani će vjerovatno preduhitriti američkog proizvođača i prvi započeti proizvodnju ovog tipa teretnjaka.

Predsednik kompanije Volvo kamioni, Claes Nilsson, kaže da će kamioni na struju donijeti brojne prednosti u odnosu na sadašnje koji za pogon koriste dizel motore.

“Upotreba električnog pogona omogućiće da kamioni budu tiši i da ne zagađuju vazduh, što će doprinijeti da mogu da se koriste i u centrima gradova, gdje je konvencionalnim kamionima-šleperima pristup uglavnom zabranjen”, objašnjava Nilsson.

“Takođe, ova transportna sredstva biće moguće koristiti i u periodima dana kada nema saobraćajnih gužvi – na primjer, kasno uveče ili tokom noći – što će rasteretiti puteve i ulice u gradovima u vrijeme saobraćajnih špiceva.”

On navodi da će se na taj način saobraćajna infrastuktura u urbanim sredinama koristiti ravnomjernije i efikasnije. Inače, Volvo je već načinio prvi korak ka elektrifikaciji kamiona kada je predstavio teretnjak sa hibridnim pogonom.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime