Dragomir – Gidra Bojanić

0

Dragomir Bojanić – Gidra je rođen 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a napustio nas je 11. novembra 1993. godine u Beogradu. Imao je veoma teško detinjstvo u kojem je ostao ratno siroče, bio je srpski glumac.

Gidra je rođen 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, imao je veoma teško detinjstvo jer je tokom Drugog svetskog rata ostao siroče. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili „konzervatorijum“, kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao. Godinu dana je radio u kragujevačkom gigantu – fabrici konzervi „Crvena zvezda“.

Glumu je završio u Beogradu u klasi Raše Plaovića, apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Glumačku karijeru je počeo u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao student prve godine Pozorišne akademije, bio je najmlađi Mitke u istoriji jugoslovenskog pozorišta.

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića „Ešalon doktora M.“ 1955. godine, dok je glavne i veće sporedne uloge igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji.

Pod pseudonimom „Antoni Gidra“ (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Za ulogu u filmu „Balada o revolverašu“ (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Na festivalu u Puli 1974. godine osvojio je Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića „Svadba“ (1973) nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića.

Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića koju je, u deset delova filma „Lude godine“, igrao od 1978. do 1992. godine. Takođe je ostao poznat i po ulogama kaplara Janićija u filmu „Marš na Drinu“, Žike Mitrovića iz 1964. godine i agenta Mikule u seriji Povratak otpisanih iz 1978. godine.

Sa svojom najvećom ljubavi, koleginicom Ljiljanom Kontić, proveo je 30 godina. Dva puta su se razvodili, njihovi bračni brodolomi bili su jedno vreme stalna tema tračarenja u bifeu pozorišta i Klubu književnika. Ipak, sve nesporazume pobeđivala je ljubav, pa su se čak tri puta venčavali.

Kada su dobili ćerku Jelenu, Gidra je dočekao suprugu i bebu ispred porodilišta sa tri auta punih muzičara iz Skadarlije.

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime