2.1 C
Kragujevac
subota, 17. aprila 2021.

Dašić: Uz podršku države, Kragujevac vraćamo na stari kolosek

Must read

Od 2002. godine, u Srbiji se 15. i 16. februara obeležava Dan državnosti i ustavnosti, u znak sećanja na dva Sretenja – 1804. i 1835. kada je, podizanjem ustanka u Orašcu i donošenjem ustava u Kragujevcu, obnovljena Srbija.

Sretenjski ustav ustanovio je načelo podele vlasti, i obeležio malu kneževinu kao zemlju koja je imala slobodnog seljaka – oslobođenog feudalizma pre francuskog.

Prilike se nisu podudarale sa realnošću, a pod uticajem Rusije, Turske i Austrougarske, ukinut je posle 55 dana.

Centralnom manifestacijom, Sretenjskom akademijom, održanoj na izvorištu moderne Srbije, u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, obeležen je Dan državnosti i ustavnosti.

Svečanosti su prisustvovali odbornici, članovi Gradskog veća, predstavnici Univerziteta, Šumadijskog upravnog okruga, privrednici.

Nakon obraćanja gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, o Sretenju je besedila Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Skoro jednako snažno kao na početku 19. veka, slobodarski duh, nepresušna želja za modernom, liberarnom, građanskom Srbijom i danas se može prepoznati u srpskom narodu, srpskom društvu, ocenila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

U Sretenjskoj besedi ona je poručila da budućnost Srbije treba graditi odgovorno prema slavnoj prošlosti, precima, njihovom zaveštanju, ali uz najveću obavezu prema potomcima.

Kao i tada, i danas je složen položaj Srbije, vode se nove borbe za očuvanje zdravlja naroda, modernizaciju zemlje, a političke, naročito one na međunarodnom terenu, nikada ne prestaju.

Sretenjskim ustavom uspesi ustanika dobili su zakonski okvir, a država temelj.

Obaveza današnjih Kragujevčana je da ističu značaj tog dokumenta svuda i uvek, poručio je u svom obraćanju gradonačelnik Nikola Dašić i dodao da je pristup u duhu saradnje i transparentnosti najvažnija poruka doneta za budućnost.

Sretenjski ustav je obnarodovan pod vedrim nebom, u porti Stare crkve, pred 2400 narodnih predstavnika i pet puta više zainteresovanih domaćina, nadničara, gospodara, sirotinje, učenih i neukih ljudi pristiglih u prestoni Kragujevac.

Prvog dana, Dimitrije Davidović, je pročitao Kneževu besedu.

Drugog dana osnovan je Državni savet i predstavljen ustav, koji je Skupština jednoglasno usvojila.

Pred zastavom sa novim grbom Srbije zakletvu su položili i knez i poslanici.

- Advertisement -

More articles

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

- Advertisement -

Latest article