Nedostatak prirode kod naše dece

0

Gradska deca imaju jednu dijagnozu a to je nedostatak prirode“ – reče u jednom svom izlaganju Jovan Memedović, autor i voditelj emisije „Sasvim prirodno“.

deca i priroda

Realno gledano, to zapravo i nije daleko od istine. Roditelji koji žive u gradu sa svojom decom pate od prezaštićivanja i obično imaju par rečenica kojima se ,, brane” a one su: ,, Ne, on (ona) će se prehladiti” , ,, Ne, on (ona) će se ogrebati” , ,, Ne, u selu nema kupatilo” , ,, Ne, isprljaće se” ,, Ima buba, pašće kiša” … Mogla bih u nedogled da nabrajam. I šta zapravo takvim ponašanjem roditelji rade? Pa čine kontra uslugu svojoj deci. Ponekad pazeći na svoju decu roditelji odlaze u krajnost – promaja, insekti, boje se čak i da će ih napasti vukovi ili medvedi. Svojim strahovima otuđuju decu od prirode.

Svima nam je više nego poznato, a i naučno je dokazano da nedostatak prirode prouzrokuje: nedostatak pažnje za učenje, deca nemaju samostalnosti, oskudni su u komunikaciji. Sve to prouzrokuje fizičke nedostatke, loše držanje tela, ravne tabane, nedostatak imuniteta i sklonost alergijama. I to nije sve, deca koja ne borave u prirodi nisu aktivna, nemaju prirodnog iskustva i praktičnog učenja. Kada roditelji sagledaju ove probleme oni počinju da šalju decu na raznorazne sportove – ali to nije to jer deci treba priroda. Mi smo biološka bića i tek kada smo u prirodi, onda smo ono što jesmo.

I kao zaključak mogu dati savet svim roditeljima, mada bih akcenat stavila na one roditelje iz grada. Ako zaista želite za zaštitite svoju decu, odvojte ih od računara, mobilnih telefona, tableta… i odvedite na selo, u prirodu. Nemojte to raditi samo kada je raspust, več svakoga dana. Tamo im se ništa neće desiti, uživaće i oni, a verujte mi i vi sa njima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime