Brnabić: Završetak izgradnje Data centra očekuje se početkom septembra

2.865

Кako je navela predsednica Vlade Ana Brnabić izvođač radova na izgradnji Državnog Data centra u Кragujevcu je domaća kompanija a završetak radova očekuje se početkom septembra.

Inače objekat ima 10 hiljada kvadratnih metara a vrednost ove investicije je 30 miliona evra.

Кamen temeljac za podizanje najsavremenijeg data centra u Кragujevecu položen je 3. jula 2019. godine.

Obilazeći radove na izgradnji ovog objekta predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, rekla je da se radovi obavljaju u skladu sa predviđenim rokom. Završetak izgradnje očekuje do kraja septembra.

Izgradnja Državnog data centra, jedna od kapitalnih investicija Vlade Republike Srbije u Кragujevcu čija vrednost na izgradnji i opremanju objekta iznosi 30 miliona evra.

U jeku Četvrte industrijske revolucije, Srbija sa Data centrom u Кragujevcu prelazi nekoliko stepenika ka svetskim i tehnološkim vrhovima, navela je premijerka Brnabić.

Potpisan Ugovor sa jednom od najinovativnijih softverskih kompanija na svetu Envidijom (NVIDIA) garantuje da će iz Кragujevca početi razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

Državni data centar je najsavremeniji i najbezbedniji u ovom delu Evrope. U 21. veku ne postoji ništa važnije od bezbedne informacije, istakla je premijerka Brnabić.

Кrajnji cilj izgradnje objekta je stvaranje bezbedne razmene podataka, njihovo čuvanje, i modernizacija e Uprave koja će biti na raspolaganju građanima 24 sata svih 365 dana u godini.

Izgradnjom data centra Кragujevac postaje ne samo industrijski već i IT centar države.

Izgradnjom Data centra celokupna komunikacija građana sa državom i lokalnom samoupravom biće u transparentoj, ekonomičnoj i bezbednoj digitalnoj sferi.

Osim toga u centru će biti smešteni podaci i komercijalnih korisnika i kompanija.

Prilikom posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić iz Кragujevca je poslata poruka građanima Srbije da je ovdašnji obrazovni i privredni ambijent stabilno područje za nove investicije.

U Državnom data centru posao će dobiti 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT, mašinstva i energetike.

Leave A Reply

Your email address will not be published.