Bez reforme obrazovanja Srbija ne može da ima održivi razvoj i rast

0
Foto: Joe.My.Cod

Premijerka Ana Brnabić napominje da bez reforme obrazovanja Srbija ne može da ima održivi razvoj i rast. Do kraja septembra biće poznato za koliko će procenata biti povećane plate, a u prosveti će one biti veće nego pre krize, istakla je predsednica Vlade.

“Možemo da radimo ono šta radimo – da otvaramo nova radna mesta, dovodimo investitore, ali bez toga da stvarno školujemo decu za ovaj vek i pripremamo ih za nova saznanja ne možemo da imamo rast. Zato je to bila srž mog ekspozea”, rekla je premijerka navodeći da želi da ova školska godina bude zaista drugačija.

Najveći izazov Brnabićeva vidi u tome kako da uspemo da prenesemo tu vrstu razmišljanja i rada na najmlađe.

“Rekla sam već da u uvođenju informatike nije suština u programiranju već u analitičkom načinu razmišljanja. Da stvorimo generacije koji umeju da analiziraju probleme, da ih rešavaju, koji padnu i ustanu. I digitalizacija je sve to”, istakla je Brnabićeva.

Premijerka se zahvalila svim koji su Vladi pomogli da uradi ono za šta se Srbija godinama spremala.

Govoreći o najavljenom štrajku prosvetnih radnika, premijerka je rekla da razume štrajk ali je dodala da je prethodna vlada zatekla takvo stanje.

Kada je reč o povećanju plata, Brnabićeva je napomenula da će se do kraja septembra znati koliko će biti to povećanje.

“Rekli smo sindikatima šta je moguće, dali smo im sve podatke. Ono što je važno jeste da trend povećanja zarada pokazuje da nama obrazovanje jeste u fokusu. Plate su 2014. smanjeneza 10 odsto, a kako je budžet bio stabilniji, povećavali smo plate. Samo u prosveti su te plate gotovo vraćene na ono što su bile”, naglasila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, povećanja će definitivno biti sada razgovaramo samo o procentu. “Prosveta će imati  veće plate nego što su one bile pre krize. To je veliki pomak napred”, napomenula je premijerka.

Odgovarajući na pitanje da li će se za povećanje plata i penzija čekati “zeleno svetlo” MMF-a, premijerka je rekla da “ne misli da je potrebna njihova potvrda da to možemo da uradimo”.

Dodala je da ipak neće govoriti o procentima dok se sa Fondom ne razgovara.

“Mi ćemo pričati sa MMF-om jer želimo da ostanemo kredibilni partneri do kraja mandata. Želimo da objasnimo naše pozicije i da zadržimo dugoročnu stabilnost”, istakla je premijerka Brnabić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime